Alla på snön-projektet i Göteborg och Ale. Foto: SVT

Alla på snö trots tö

Publicerad

700 fjärdeklassare från Göteborg och Ale får uppleva snöglädje i Alebacken under två veckor genom projektet ”Alla på snö”. Målet är att skapa förutsättningen för fysisk aktivitet på snö och intresse för vintersport.

I Alebacken utanför Göteborg kryllar det av fjärdeklassare. En del av dem är väldigt duktiga på att åka skidor men det finns också de som aldrig har provat förut.

En av dem är Pelle Thorstensson från Göteborg. Han säger att det var en stor utmaning för honom att stå på skidor för första gången, men att detta är en dag han aldrig kommer att glömma.

– Jag ville absolut inte komma hit till Alebacken. Jag var jätterädd för jag brukar inte göra saker om jag inte testat det förut. Men det gick bra och det var mycket roligare än jag trodde, säger han.

Projektet ”Alla på snö”

Pelle Thorstensson är ett av 700 barn från Göteborg och Ale som får möjlighet att uppleva snöglädje under skoltid genom projektet Alla på snö, som Svenska Skidförbundet har startat. Syftet är att fler barn och ungdomar ska få ett livslångt intresse för fysisk aktivitet och vintersport.

– Det är ganska många barn som aldrig har åkt skidor överhuvudtaget och därför är projektet mycket viktigt. Vi väljer inte barn, utan bjuder in skolor där alla barn på skolan får testa, säger Johan Linneaus, på Svenska Skidförbundet.

Alla fjärdeklassare som deltar i projektet får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning. Förhoppningen är att alla barn ska känna sig trygga att utforska snöglädje som kan leda till en aktiv livsstil, förklarar Johan Linneaus.

– Intresset för projektet och skidåkning växer. Förra året, till exempel, fick 23 barn möjlighet att åka skidor i Alebacken. Nu är det 700, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.