En halv miljard extra hoppas Axel Josefson (M) och Martin Wannholt (D) ska leda till ökad trygghet i Göteborg. Foto: SVT

Alliansen och Demokraterna i Göteborg överens – halv miljard till trygghet och välfärd

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Efter Göteborgs överskott har de styrande allianspartierna i Göteborg enats med Demokraterna om att de vill satsa extra på trygghet och välfärd. Det handlar om 500 miljoner kronor som bland annat ska gå till trygghetsstärkande åtgärder inom socialnämnderna, avhopparverksamhet och skolinsaster.

– Göteborg ska vara en trygg arbetarstad, det är riktigt roligt att vi kan genomföra den här satsningen, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förlagen får kritik av Vänsterpartiet för att inte vara långsiktiga.

Under fredagen meddelade Alliansen (M, L, C, KD)  ihop med Demokraterna att de satsar en halv miljard extra till ökad trygghet och välfärd i Göteborg. Satsningen blir möjlig då Göteborgs stad för året väntas göra ett stort överskott.

I överenskommelsen vill partierna ge 180 miljoner extra till socialnämnderna, för bland annat trygghetskapande åtgärder och avhoppaverksamhet.

Skolan och förskolan i Göteborg får ytterligare 100 miljoner kronor.

– Vi har fått med tidiga insatser och särskilt stöd för elever i behov samt en förstärkt elevhälsa. Detta för ökad trygghet och att säkerställa att fler elever får behörighet till gymnasiet”, säger Martin Wannholt (D), kommunalråd i ett pressmeddelade.

40 miljoner fördelas även på äldreomsorgen för bättre bemanning.

– Vi avsätter en ordentlig summa för att klara bemanningen inom äldreomsorgen i sommar. Det är angeläget att de äldre inte drabbas av det svåra bemanningsläget och vi behöver säkerställa att personalen kan få semester och återhämtning, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD) i samma pressmeddelande.

Kritik mot kortsiktighet

Vänsterpartitets kommunalråd, Daniel Bermar, är kritisk till förslagen.

– Det är ett försök av Alliansen att skyla över att de bedriver en Joakim von Anka-politik där de lägger pengar på hög. De försöker strössla ur projektpengar, ingenting av det här är permanent och det blir därmed svårt att få ut det här i verksamheten, säger han.

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg.

Han tycker också det är trist att ”Demokraterna väljer att agera stödben”.

– I vårt förslag delar vi ut den här pengarna till välfärdsnämnderna för långsiktiga satsningar, säger Daniel Bernmar.

Axel Josefson (M) svarar:

– Den stora skillnaden mellan (V) och Alliansen är att vi använder pengar som vi har, Bernmar vill ju finansiera med skattehöjningar och lån. Om skatteintäkterna ökar framöver kan vi mycket väl tänka oss att permanenta dessa satsningar.

• 180 mnkr till socialnämnderna för trygghetsstärkande åtgärder, stöd till personalen, förstärkt avhopparverksamhet samt intensifierat arbete mot våld i nära relation.

• 10 mnkr för att öka tryggheten på stadens bibliotek.

• 10 mnkr till Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.

• 100 mnkr till trygghet, sociala insatser och förbättrad elevhälsa.

• 45 mnkr till läromedel och insatser för studiero i förskola, grundskola och gymnasium.

• 85 mnkr till kvalitetshöjande insatser inom funktionsstöd.

• 24 mnkr till näringslivsfrämjande insatser.

• 40 mnkr för att säkra bemanning och kvalitet inom äldreomsorgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet