Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kritiken: Äldre körs till akuten – i onödan Foto: SVT

Kritiken: Äldre körs till akuten – i onödan

Uppdaterad
Publicerad
Akuten på Östra sjukhuset i Göteborg ser nu att fler svårt sjuka coronasmittade äldre kommer in från äldreboendena. Men de är ofta i väldigt dåligt skick och i vissa fall får ambulansen vända och köra tillbaka dem direkt.
– Vi ger inte värdig vård, värdigt liv till äldre personer. De skickas döende till sjukhuset, säger läkaren Shirin Pazireh, sektionschef för en covid-avdelning.

Shirin Pazireh menar att debatten i samhället de senaste veckorna, om att äldre lämnas åt sitt öde och inte får sjukhusvård, har spårat ur. Hon berättar att folk nu är oroliga att besluten på äldreboendena inte är korrekta, och därför kräver många anhöriga att deras äldre släktingar ska köras till sjukhus.

De senaste två veckorna har minst ett tjugotal äldre personer kommit in till akuten på Östra sjukhuset, som istället borde ha vårdats hemma eller på äldreboendet, enligt Shirin och hennes kollegor. I vanliga fall är sådana ärenden sällsynta. Shirin menar att sjukhusvården snarare kan försämra de här äldres tillstånd.

– Många har kognitiva sjukdomar, de har olika grader av demenssjukdomar. De har väldigt låga trösklar för att bli förvirrade. När de kommer till en främmande miljö är risken jättestor att de tippar över gränsen, säger hon.

Uppmanar anhöriga att våga lita på vården

Istället uppmanar hon anhöriga att våga lita på vården ute på äldreboendena. Hon är själv med i Östras mobila team som åker ut till äldreboenden och gör bedömningar på plats, tillsammans med äldreboendets läkare och sjuksköterskor. När sjukhusvård är det bästa för patienten så får de det, menar hon.

– Sjukhuset ska självklart vara där när man inte kan erbjuda den lämpligaste vården på boendet, säger Shirin Pazireh.

”Extra lidande för den sjuke”

Om den äldre körs till sjukhus efter påtryckningar från anhöriga, trots att hela sjukvårdsteamet är överens om vård på boendet, då blir det ett slöseri med resurser och extra lidande för den sjuke, enligt Shirin.

Som anhörig tänker man kanske ”om min mamma bara kommer till sjukhus har jag i alla fall gjort allt jag kan för henne”. Ska man inte tänka så?

– Det tycker jag inte. Vi ska försöka bota patienten i den högsta mån det går. Och när det inte går ska man försöka ge palliativ vård, symtomlindrande våd. Och den kan ges lika bra, eller mycket bättre, på patientens hemmaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet