Så funkar seniorkortet Foto: SVT

Allt fler kommuner erbjuder seniorkort

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler kommuner erbjuder sina äldre invånare kostnadsfria resor inom kommungränsen. Men det är inte alla som valt att hoppa på tåget.

Så kallade seniorkort gör det möjligt för äldre att resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken inom kommunen man bor i. Seniorkort erbjuds idag i 40 av de 49 kommunerna i Västra Götalands län.

Vissa kommuner avstår

I kommunerna Dals-Ed, Grästorp och Mellerud har valt att inte införa seniorkort. Det motiveras bland annat med att de inte har så mycket lokaltrafik och att andra prioriteringar väger tyngre.

Flera andra kommuner är i färd med att införa seniorkort: Essunga, Herrljunga, Lilla Edet, Munkedal, Orust, Vara och Öckerö tittar just nu på frågan eller har redan fattat beslut men har ännu inte hunnit införa det.

Olika åldersgränser

Det finns också skillnader i hur kortet fungerar. I en del kommuner så som Tjörn, Falköping och Bollebygd är det 65-årsgräns. I bland annat Åmål, Karlsborg och Götene måste man vara 75 för att få använda kortet.

Det finns också begränsningar i när kortet får användas på flera håll. I Göteborg, Mölndal och Borås gäller kortet endast under lågtrafik på vardagar, men dygnet runt på helger.

Inga gratisresor

Samtidigt som de äldre åker gratis blir kostnaderna desto större på skattsedeln. Göteborgs stad lägger årligen drygt hundra miljoner kronor på seniorkort till sina invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.