Foto: Stadsmissionen / TT / Arkiv

Allt fler kvinnor och barn i akut hemlöshet i Göteborg

Publicerad

Tusentals lever i dag i hemlöshet i Göteborg. Allt fler av dessa är kvinnor och barn.

I Sverige finns det i dag över 33 000 människor som lever i hemlöshet enligt Socialstyrelsen. 3 300 av dessa lever i Göteborg och flera av dessa är barn.

– Vi har boenden med personer som har beroendeproblematik och psykiska problem, där stoppar vi i dag in barn. Det är inte bra, säger Åsa Vilu, biträdande socialchef på Göteborgs stadsmission.

Nya grupper i hemlöshet

Göteborgs stads mätning från juli månad visar att hälften av de hemlösa i Göteborg, 1 066 vuxna och 663 barn, lever i akut hemlöshet och alltså är hänvisade till akutboenden som härbärgen eller sover ute.

Tidigare var det främst personer med missbrukarproblem eller som led av psykisk ohälsa som var hemlösa, men i dag ser Stadsmissionen andra grupper.

– Vi ser nya grupper som vi inte självklart har mött tidigare. Det handlar bland annat om äldre som har arbetat hela sina liv, om kvinnor och om barnfamiljer, säger Åsa Vilu.

Siffrorna bygger på de som socialtjänsterna i Göteborg har kontakt med, Stadsmissionen tror att det kan finnas ett stort mörkertal.

– Det är grupper som man tidigare tänkt att här har samhället en givet plats, så är det inte längre.

Åsa Vilu ser det som ett strukturellt problem.

– Botten har blivit tak. Det man tidigare kunde få som minst i samhället, det som var botten, har i dag blivit tak för det du kan få. Vi ser framförallt att fler människor hamnar i mellan vad vi kallar samhällets grovmaskiga skyddsnät.

Konsert med Uno Svenningsson

Problemen med hemlöshet uppmärksammades i dag i Göteborg vid en konsert i Oscar Fredriks kyrka. Uno Svenningsson var det stora dragplåstret. Arrangör är revisionsbyrån RSM, som ropade in konserten under Musikhjälpen. Intäkterna gick till Stadsmissionen och deras arbete mot hemlöshet.

– Konserten betyder jättemycket, få flera sätt. Vi har våra besökare som fick möjlighet att gå på konsert som inte har chans till det annars, vi samlar in pengar till vår verksamhet och berättar om det arbete vi gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer