Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Majblommans generalsekreterare Åse Henell förklara varför lovkort inte är tillräckligt. Foto: SVT

Inflationen sätter spår hos hjälporganisation Majblomman

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen och de dyra elpriserna gör att fattiga blir fattigare. Antalet ansökningar om ekonomiska bidrag hos organisationen Majblomman har ökat markant de senaste månaderna. Och det är en speciell sak som sticker ut: busskort.

– Vi får väldigt många ansökningar nu om busskort eftersom barnen inte kan ta sig till fritidsaktiviteter eller liknande, säger Åse Henell, generalsekreterare på organisationen Majblomman.

Ett konkret förslag som Majblomman försöker påverka politikerna att driva igenom är gratis kollektivtrafik för alla barn och unga.

Enligt Majblomman får ungdomar gratis kollektivtrafik i 40 procent av landets kommuner på kvällar och helger.

– Det är ett lotteri hur du har det som ungdom, säger Åse Henell.

Lovkort tillräckligt enligt L

Göteborg är en av de kommuner där ungdomar behöver betala utanför skoltid – och det är tillräckligt anser Axel Darvik, som tidigare var styrande kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

-  I Göteborg har vi ju drivit igenom att barn och unga ska få lovkort så de kan ta sig till sina fritidsaktiviteter, det tror jag är en stor frihetsreform för de barn som inte har råd med bussbiljetten, säger Axel Darvik, kommunalråd (L).

V vill avskaffa avgifterna

Numera styr en rödgrön minoritet kommunen men i nuläget finns inga konkreta planer på att subventionera hela avgiften för unga.

– Vänsterpartiet driver kommunalt, regionalt och nationellt för att minska biljettpriserna så mycket som möjligt. Vår långsiktiga målsättning i Västra Götaland är att avskaffa avgifterna i kollektivtrafiken helt, men det kommer ta tid och politiska reformer från alla tre politiska plan för att nå dit, säger Jenny Broman (V), kommunalråd.

Starta klippet för att höra generalsekreterare Åse Henell förklara varför lovkort inte är tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.