Tobias Lindberg, medieforskare på Göteborgs universitet. Foto: SVT

Allt fler villiga att betala för digital journalistik

Uppdaterad
Publicerad

Trenden är tydlig. Allt fler blir allt villigare att betala för digital journalistik. Våra konsumtionsmönster har förändrats under senare år och affärsidén med prenumerationer på e-tidningar gynnar även vår demokrati, enligt Tobias Lindberg, medieforskare på Göteborgs universitet.

Det har skett en förskjutning av våra medievanor. Vi lägger allt mer tid på att ta till oss nyheter digitalt än i tryckta tidningar. Våra vanor att betala för digitala streamingtjänster gör också att viljan att betala för digital journalistik ökar.

– Gör man gör journalistik som läsaren anser är intressant och relevant då verkar det som om det finns ett intresse att betala för det också, säger Tobias Lindberg, medieforskare på Göteborgs universitet.

Tydlig trend

Han ser en tydlig trend där man i bland annat i Danmark har gått från gratis papperstidningar till e-tidningar som kostar pengar.

– Även man kanske inte tjänar så mycket pengar ännu så får man det att gå runt. Det är många som testar den modellen och så får vi se hur långt det räcker, säger Tobias Lindberg.

Bra för demokratin

När det gäller den specifika satsningen på Partille tidning vill han se tiden an, men är nyfiken på resultatet. Ur ett demokratiperspektiv anser han att vi tjänar på att lokaljournalistiken försöker hitta nya vägar att bli lönsam.

– Vi vet att lokaljournalistiken kan stärka sammanhållningen på orten och de som läser blir mer insatta, intresserade och även mer engagerade i vad som händer, vilket är en klart positiv effekt, säger Tobias Lindberg, medieforskare på Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.