Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arrangörerna och filmskaparna själva berätta om varför de anser att alternativ till Göteborgs filmfestival behövs. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Alternativ filmfestival för unga i Bergsjön: Mer underhållande och mainstream

Publicerad

Unga filmentusiaster i Bergsjön har organiserat ett alternativ till Göteborgs filmfestival genom det ideella initiativet Filmplats. I Bergsjön stod ”mainstream” och spännande filmer i fokus, vilket enligt arrangörerna är något som saknas på Göteborgs filmfestival.

– I de här filmerna går man direkt in på problemet, säger besökaren Lojain Alsaidan.

Ett antal unga filmskapare gjorde sin debut vid filmvisningen i Bergsjön under filmfestivalveckan. Enligt arrangörerna syftar evenemanget till att skapa en plattform där unga amatörfilmentusiaster från Bergsjön och Angered kan framföra sina egna personliga berättelser.

– Film är en superviktig grej för en kultur och en demokrati. Alla måste få berätta sina historier, och att vi speglar hela samhället så att alla inte känner sig exkluderade, säger Erik Lundin projektledare för Filmplats.

”Spännande filmer” vanligast bland unga filmskapare

Filmplats finns för närvarande på 14 olika platser i Västra Götaland, bland annat Gullspång, Tidaholm, Stenungsund och Alingsås.

Trots den geografiska spridningen på unga filmskapare anser Erik Lundin att alla filmer delar en gemensam nämnare.

– Nästa alla tycker om att berätta spännande historier oavsett var man bor, säger han.

Bergsjöngruppen vill erbjuda alternativ filmfestival

Gruppen i Bergsjön strävar efter att erbjuda alternativ till de vanliga filmfestivalerna. Enligt arrangörerna vill de skapa filmer som kan locka en bredare och yngre publik.

– Här vill vi kombinera det konstnärligheten med mainstream och underhållningstänk, för det känns som att dom bästa filmerna är en kombination av detta, säger Ozone Yapisan, arrangör för Bergsjöns filmvisning.

Om Filmplats

Verksamheten drivs av den ideella föreningen KulturUngdom och finansieras av Västra Götalandsregionen i samarbete med kommunerna.

Varje filmplats utformar sitt egna program med workshops. Vid Filmplats Filmfestival har alla deltagare chans att visa upp sin film för publik.

Idag finns Filmplats på 14 orter i Västra Götaland: Alingsås, Borås, Göteborg Angered, Göteborg Bergsjön, Göteborg Frölunda, Gullspång, Lidköping, Mark (Skene), Mariestad, Skara, Skövde, Stenungsund, Tidaholm och Vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.