Alvedon 665 mg kan snart bli förbjudet.

Alvedon 665 kan förbjudas inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har en person avlidit och två har tvingats till levertransplantationer vid Sahlgrenska sjukhuset till följd av att de fått i sig för höga doser paracetamol från medicinen Alvedon 665. Och redan under fredagen kan ett beslut komma om att dra in Alvedon 665.

Paracetamol är ett ämne som i små doser är ofarligt för de allra flesta, men högre doser däremot, och särskilt i kombination med en sjuk lever kan vara livsfarligt.

Att just Alvedon 665 nu ser ut att komma att förbjudas beror på problemen som kan uppstå i och med att tabletten frisätts långsammare i kroppen.

Poängen med det är att den ger smärtlindring under en längre tid, men problemet är att om patienten får i sig för mycket paracetamol är det svårare för sjukvården att häva en sådan överdos, än en från vanliga, snabbverkande, tabletter.

– Jag tycker att riskerna överväger vinsterna betydligt med Alvedon 665 i dagsläget. Det är risk att det kommer att komma fler som får leverskador, som man då ska väga mot de fördelar som kan finnas, säger överläkare Kai Knudsen.

Tre svåra fall under ett år i Göteborg

I år har alltså en person avlidit och två tvingats till levertransplantationer i Göteborg efter att ha tagit läkemedlet. Och det är mot den här bakgrunden, som inte är unik för Göteborg, som den ansvariga EU-myndigheten PRAC nu vill att medicinen dras in från marknaden.

Redan under fredagen kan ett beslut om att dra in försäljningen komma, men det är en snårig process och det kan också bli så att beslutet hänvisas till EU-kommissionen och då dröjer det troligen ytterligare några veckor.

Men patienter som tar Alvedon 665, bör ändå inte vara oroliga enligt överläkare Kai Knudsen.

– Om de har en helt frisk lever behöver de inte oroa sig, inte heller om de begränsar användningen till de rekommenderade doserna under en kort tid. Men man ska vara lite försiktig och man ska inte ta det under någon längre tid, säger Kai Knudsen.

”Överdosering är ett samhällsproblem”

Tillverkarna GSK säger till SVT Nyheter Väst att man kommer att fortsätta att sälja Alvedon 665 tills dess att det kommit ett slutgiltigt beslut i frågan.

– Överdoseringar med paracetamol är till största delen förknippade med avsiktlig självskada. Vi tror inte att PRACs rekommendation att dra tillbaka produkten är den mest lämpliga för att adressera detta samhällsproblem, säger Maria Cole som är kommunikationschef på GSK i Sverige.

LÄS MER: Läkare varnar för viss typ av Alvedon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer