Foto: SVT arkiv

Ålyngel ska stärka hotat ålbestånd

Uppdaterad
Publicerad

För sjunde året i rad påbörjas utsättningen av ålyngel i åtta fjordar kring Kungälv. Totalt kommer en halv miljon yngel till ett värde av tre miljoner kronor att sättas ut på Västkusten.

I dag och i morgon kommer ett antal vattenkraftföretag och Havs- och vattenmyndigheten sätta ut ålyngel, bland annat vid Lökebergs kile i Kungälv, Rossön på Orust och Myggenäs hamn på Tjörn. Totalt är det elva platser på västkusten som får påfyllning av den akut hotade arten.

– Ålarna kommer ursprungligen från England via ett företag i Helsingborg, som har haft ynglen i karantän innan utsättningen, säger Sara Ejvegård, miljöinformatör 8-fjordar. Det är en del ålar som hamnat på platser där de inte kan vandra vidare och då kan man ju säga att de får en andra chans här på Västkusten.

Tufft att vara ål

Ett ålyngel kostar knappt sex kronor styck och har ett tufft liv framför sig. Alla yngel som sätts ut är märkta genom ett bad i strontium, som ger avtryck på deras hörselstenar.  Någon gång i framtiden kommer man att få reda på hur det har gått för ålarna, men det kan runt 20-30 år.

Ålen har en komplicerad livscykel – den fortplantar sig och föds i Sargassohavet, men spenderar en stor del av livet bland annat i svenska vattendrag. Sedan 1970-talet har invandringen av ålyngel minskat kraftig. Hotet mot ålen har sannolikt flera orsaker. Påverkan från fiske, vattenkraft, utdikning, klimateffekter och miljögifter är troliga bidrag. I dag räknas ålen som en akut hotad art.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.