Här kan du se en arkivfilm om Åmål.

Åmål 375 år

Uppdaterad
Publicerad

Många hemvändare kommer till Åmål på söndagen. Då det blir födelsdagsfirande och teaterföreställning på torget.

– Idag har vi en teaterförställning på torget, där vi stänger av stadskärnan och publiken har möjlighet att följa stadens historia i tolv olika scener, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare Åmåls kommun.

Invigningen för att fira att Åmål fyller 375 år började den 1 januari och håller på hela året, men själva födelsedagen är under söndagen.

– Planerandet har gått väldigt bra. Vi har jobbat med det i tre år nu och ser verkligen fram emot firandet, säger Ulrika Abrahamsson.

Åmål

Under sommaren kommer extra många aktiviteter med bland annat fisketävlingar, blues och bokdagar. Och i augusti är det dags för Old Ships Race med historiska skepp och traditionella segelfartyg.

– Med teaterföreställningen vill vi skildra de viktigaste historiska händelserna under Åmåls historia. Så den som vill kan få reda på hur till exempel staden fick sina stadsprivilegier eller om den stora branden 1901 som nästan totalförstörde hela Åmål.

Läs mer om firandet under 2018 här.

Detta är Åmål

  • Åmål fick sina stadsprivilegier den 1 april 1643 av drottning Kristinas förmyndarregering.
  • Inget annat samhälle i Dalsland har förlänats stadsegenskaper.
  • Stadens anläggning var en direkt regeringsåtgärd för att stoppa landsköpshandeln och framför allt timmerhandeln på Norge. Men myndigheterna lyckades aldrig stävja smugglingen. För skogsägarna var gränshandeln viktig.
  • 1901 brann stora delar av staden norr om Åmålsån, husen på andra sidan Åmålsån, Gamla Stan, vid Plantaget. Stadens Gamla torg, klarade sig dock.
  • År 2002 tilldelades Åmål utmärkelsen Årets Stadskärna i Sverige.
  • I den internationella tävlingen Livcom Awards 2005, som avgjordes i La Coruña i Spanien kom Åmål på en andraplats och kunde då kalla sig själva för världens näst bästa småstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åmål

Mer i ämnet