Till vänster den nu nedlagda Balderkliniken. Till höger Helén Eliasson, (S), oppositionsråd VG-regionen. Foto: SVT / VG-regionen

S kräver haverikommission efter stängningen av vårdcentral i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Efter den akuta stängningen av den enda vårdcentralen i Åmål, då hela kommunen stod utan vårdgivare, kräver nu Socialdemokraterna att regionen tillsätter en haverikommission. Men kravet avfärdas som ”en stark överreaktion”.

Det var i början av april som regionen valde att akut stänga Balderkliniken i Åmål, enligt politikerna efter månader av misskötsel som ägarna misslyckats med att åtgärda.

Under något dygn stod Åmålsborna helt utan vårdgivare innan en ny privat aktör kom in och öppnade en ny verksamhet.

Vårdcentralen i Åmål

Nu kräver Socialdemokraterna i regionen att det borde tillsättas en haverikommission.

– Vi måste reda ut hur det här kunde ske och vi måste se till att något liknande aldrig inträffar igen, säger Helén Eliasson, (S), oppositionsråd och gruppledare för partiet i VG-regionen.

Det är under ett möte med regionstyrelsen under tisdagen som kravet på en kommission kommer att framföras.

– Vi ifrågasätter hur det här kunde ske. Om Närhälsan hade gått in och tagit över, vilket vi hade krävt, hade det här aldrig hänt. Vad jag vet är det här unikt i landet att en hel kommun står utan vårdgivare, säger Helén Eliasson.

Kravet avfärdas

I ett pressmeddelande skriver Eliasson och hennes kollega Håkan Linnarsson bland annat att ”På punkt efter punkt har det moderatledda styret misslyckats med att ta sitt ansvar för vården i Åmål. Det är fullständigt oacceptabelt att den politiska ledningen för en så stor och viktig verksamhet som Västra Götalandsregionen visar en så kapital oförmåga att axla sitt ansvar och oförmåga att styra och leda.”

Men Jonas Andersson, (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, avfärdar kravet:

– Det är en stark överreaktion. Vi frågade Närhälsan men de sa nej till att långsiktigt ta över verksamheten. Dessutom har vi redan gett en arbetsgrupp ett uppdrag att ta fram ett nytt regelverk som ska syfta till att hantera liknande situationer. Det de efterfrågar är alltså redan igång.

Andersson vill också tona ner påståendet ”att en hel kommun stod utan vårdgivare”.

– Det rörde sig om ett dygn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet