Hans Wittrup, koncernchef Medpro Clinic AB, är kritisk till hur Balderklinikens konkursförvaltare hanterar patienternas journaler. Foto: SVT

Konkursförvaltaren kritiseras av nya vårdcentralen i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen sa upp avtalet med vårdcentralen Balderkliniken i Åmål. Sedan gick vårdcentralen i konkurs, och nu är konkursförvaltaren och den nya upphandlade vårdcentralen oense om hur journalerna ska hanteras.

Till SVT säger konkursförvaltaren att det krävs ett skriftligt medgivande från patienten för att de ska kunna föra över journalen till den nya vårdcentralen i Åmål, Medpro Clinic AB.

– Det är jag extremt kritisk till, vi tycker faktiskt att det borde vara möjligt att använda lite logik. Patientlagen säger att journalen tillhör patienten, säger Hans Wittrup, koncernchef Medpro Clinic AB. 

Han menar att eftersom Balderkliniken har gått i konkurs har de ingen användning för journalerna.

– Varför vill konkursförvaltaren då sitta på journalerna och förhindra att vi snabbt får tillgång till dem? Just nu måste vi begära ut dem en och en, det är orimligt, säger Hans Wittrup.

Advokaten: Skulle vara att bryta mot lagen

Advokat Susanne Wiklund, som är kollega med den utsedde konkursförvaltaren för Balderkliniken.

En av advokaterna som arbetar med konkursförvaltningen, Susanne Wiklund, säger till SVT att de inte bara kan föra över journalerna till en ny vårdgivare, det skulle vara att bryta mot lagen.

– För att kunna lämna ut journalkopior så krävs det att den nya vårdcentralen begär ut det från den tidigare vårdcentralen för varje patient. Sedan kommer vi att begära att IVO omhändertar journalsystemet då blir de registerförande och prövar utlämnandet av alla journaler, vilket kommer att ske så snart som möjligt, säger Susanne Wiklund, advokat.

Politiker övertygad om beslutet

Hur ärendet med nedläggningen och upphandlingen av en ny vårdcentral hanterats har kritiserats, både av konkursförvaltaren och Åmålsbor som SVT träffat.

Att Åmålsbornas vård ändå är tryggad är ingenting som Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) tvivlar på.

– MedPro är en seriös vårdgivare som finns på flera andra håll i regionen och visat sig ha en väldigt god verksamhet. Att de successivt kommer jobba fram en bra vårdcentral är jag övertygad om, säger Jonas Andersson (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet