Under tisdagen fattades beslut om att stänga Balderkliniken i Åmål, och samtidigt ge uppdraget att driva vårdcentral i kommunen till ett annat bolag. Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, var med och fattade beslutet. Foto: SVT / Västra Götalandsregionen

Så räddas vårdcentralen i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt privat sjukvårdsbolag tar över driften av vårdcentralen i Åmål efter att Balderklinikens avtal sagts upp med omedelbar verkan. Driften ska ha kommit igång på fredag denna vecka, enligt den nya aktören.

Under tisdagen fattade regionen beslut om att med omedelbar verkan säga upp avtalet med Balderkliniken, Åmåls enda vårdcentral, något som ställde drygt 12 000 kommuninvånare utan vårdcentral.

Därför fick Hälso- och sjukvårdsstyrelsen strax därefter fatta beslut om hur vården ska tryggas och beslutet föll på det privata bolaget MedPro Clinic Group AB, som får ta över driften av vårdcentralen.

– Det viktiga är inte hur vi löser det utan att vi löser vården för Åmålsborna. Sedan när det här har lagt sig kommer vi få ägna mycket tid åt att fundera över hur i helskotta det kunde gå så här jävla fel, säger Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Tillfälligt uppdrag

Det är efter svidande kritik från regionen som Balderklinikens öde avgjordes under ett extrainsatt akutmöte i Norra hälso- sjukvårdsnämnden under tisdagen. Beslutet blev omedelbar uppsägning av avtalet, något som i praktiken ställde över 12 000 Åmålsbor utan vårdcentral.

Strax efter detta beslut inleddes ett annat extrainsatt möte, denna gång i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, i syfte att fatta beslut om hur man ska trygga vården för Åmålsborna.

Lösningen blev att tillfälligt ge uppdraget till MedPro Clinic Group AB, bolaget som redan förra veckan började ta över driften av vårdcentralen i Åmål. Dock blev det stopp då Balderkliniken i fredags drog sig ur förhandlingarna med MedPro.

Nödlösning i några veckor

På grund av akutstängningen gör regionen nu en direktupphandling med MedPro, för att lösa de mest akuta behoven.

Enligt MedPro kommer verksamheten vara igång på fredag och fram tills dess får de som behöver akut vård söka sig till sjukhus eller vårdcentraler i angränsande kommuner.

Vilka lokaler den nya aktören ska använda sig av är ännu så länge oklart, men man har redan personal på plats och har även skickat in ansökan till regionen om att öppna vårdcentral.

– Det blir en liten uppförsbacke. De första två veckorna blir väldigt nödberedskapsaktigt men efter tre månader hoppas vi att vi har en fullvärdig fungerande vårdcentral, säger Hans Wittrup, koncernchef på MedPro.

Vården tryggad

Jonas Andersson (L).

Att Åmålsbornas vård ändå är tryggad är ingenting som Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) tvivlar på.

– MedPro är en seriös vårdgivare som finns på flera andra håll i regionen och som visat sig ha en väldigt god verksamhet. Att de successivt kommer jobba fram en bra vårdcentral är jag övertygad om, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet