Foto: SVT

Framtiden för vårdcentralen i Åmål avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Balderkliniken i Åmål var svidande i Västra götalandsregionens egen rapport.

Utredarna gick så långt som att säga att patientsäkerheten är hotad. Trots det beslutade sjukvårdspolitikerna idag att vårdcentralen får fortsätta att ha öppet i tre månader till.

På torsdagseftermiddagen fattade Norra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutet. Balderkliniken får vara kvar men bristerna måste vara åtgärdade senast 31 mars.

– Det finns inget alternativ idag, har Ulrik Hammar (L), ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare sagt.

Vårdcentralen i Åmål

Oppositionen har varit kritiska och menar att om man förberett Närhälsan på att ta över vården i Åmål direkt när kritiken blev känd så hade de redan varit på banan i dag. I dagsläget har de en förberedelsetid på sex veckor.

”Riskerna är oacceptabla”

För två dagar sedan gick regionrådet Håkan Linnarsson (S) ut i ett pressmeddelande där han skrev att han inte ser någon annan utgång än en stängning av vårdcentralen, trots att den är Åmåls enda vårdcentral i nuläget.

– Riskerna för patienterna är inte acceptabla! Regionen måste ta ansvar och säkra för Åmålsbornas vård. Vi känner en stark oro över den situation som Åmålsborna befinner sig i, sa Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition, till SVT Nyheter Väst.

Ansvariga håller inte med

Men de ansvariga på vårdcentralen håller inte med om kritiken. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Väst under måndagen skriver de att de nyligen tagit del av rapporten och att den innehåller många fel.

”Koncernkontorets rapport innehåller många fel och mycket av det som tas fram tillhör det förflutna. Vidare är många positiva aspekter vid verksamheten inte tagit med. Vi arbetar nu med att sammanställa dessa i ett svar till Norra hälso- och sjukvårdsnämnden”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet