(S) anser att kliniken i Åmål borde stängas

Uppdaterad
Publicerad

Nu går regionrådet Håkan Linnarsson (S) ut i ett pressmeddelande där han skriver att vården för Åmålsborna måste säkras och att de inte ser någon annan utgång än en stängning av den enda vårdcentralen i Åmål.
– Det känns angeläget att vi talar om var vi står inför Åmålsborna när det gäller rätten till en patientsäker vård.

Det var i går som SVT Nyheter Väst rapporterade om de allvarliga bristerna på vårdcentralen Balderkliniken i Åmål.

– Riskerna för patienterna är inte acceptabla! Regionen måste ta ansvar och säkra för Åmålsbornas vård. Vi känner en stark oro över den situation som Åmålsborna befinner sig i, säger Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition.

”Farligt för Åmålsborna”

Enligt honom har de från Socialdemokraterna svårt att se någon annan utgång, när Norra hälso- och sjukvårdsnämnden fattar beslut på torsdag, än att den nuvarande kliniken stängs.

– Alternativet, att fortsätta med vården med nuvarande utförare, bedöms ju faktiskt som farlig för Åmålsborna. Det är väl ingen som tror att de som granskat denna verksamhet tar lätt på att föreslå stängning av den enda vårdcentralen i Åmål. Om man låter detta fortgå tar man på sig ett utomordentligt stort ansvar för de risker detta innebär, säger Håkan Linnarsson (S).

Tre månaders tidsfrist

Hur ansvarsfullt tycker du att det är att stänga den enda vårdcentral som finns i Åmål?

– Jag tycker naturligtvis inte att vården ska upphöra inom 24 timmar. Situationen är så akut att det i nuläget får kosta vad det kosta vill. Jag tycker att exempelvis Närhälsan ska få i uppdrag att öppna en vårdverksamhet igen. De som fick stänga för drygt 2,5 år sedan på grund av att den borgerliga koalitionen sa att den inte var lönsam, säger han.

”Skulle innebära ett kaos utan dess like”

Ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, Ulrik Hammar (L) är starkt kritisk till socialdemokraternas utspel i frågan:

– Skulle beslutet i nämnden bli en stängning så kommer det ske med bara några timmars varsel. Det skulle innebära ett kaos utan dess like, och det är det mest ansvarslösa jag kan tänka mig och jag vill inte medverka till ett sådant beslut, säger Ulrik Hammar (L) till SVT Nyheter Väst.

Är det inte oansvarigt att behålla en vårdcentral som har sådana brister?

– På torsdag kommer jag att säga att de får tre månader på sig att förbättra situationen och göra vården patientsäker, säger Ulrik Hammar.

Det förslaget är däremot inget som socialdemokraterna kan tänka sig.

– Har de inte insett hur allvarliga bristerna är tidigare och sett till att åtgärda det, så lär de inte kunna göra det inom tre månader heller, säger Håkan Linnarsson, (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet