Foto: SVT

Vårdcentralen i Åmål bemöter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

En rapport visar att Åmåls enda vårdcentral lider av allvarliga brister – såpass allvarliga att patienter riskerar att komma till skada. Nu bemöter vårdcentralen kritiken.

När Norra hälso- och sjukvårdsnämnden gjorde en fördjupade kontroll av Balderkliniken i Åmål framgick det att vårdcentralen led av allvarliga brister och borde stängas.

Men ansvariga på vårdcentralen håller inte med. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Väst skriver de att de nyligen tagit del av rapporten och att den innehåller många fel.

Vårdcentralen i Åmål

”Koncernkontorets rapport innehåller många fel och mycket av det som tas fram tillhör det förflutna. Vidare är många positiva aspekter vid verksamheten inte tagit med. Vi arbetar nu med att sammanställa dessa i ett svar till Norra hälso- och sjukvårdsnämnden”, skriver de.

Kopplat in advokatfirma

Vårdcentralen har också kopplat in en advokatfirma som ska biträda dem i ärendet, berättar de. Man menar att efter en tid av hårda prövningar håller verksamheten nu på att stabilisera sig.

”Det är välkänt att det inte är lätt att bedriva vårdcentral i Åmål.”

Enligt vårdcentralen har en av prövningarna varit perioden efter att Närhälsan i Åmål lade ner. De berättar att man då fick ta emot runt 6 000 patienter på 60 dagars varsel, utan att ha haft patientjournaler på dem.

”Detta gjordes trots mycket lägre ersättning per patient än i grannkommunerna. Nu har driften äntligen börjat stabilisera sig och vi har en stabil bemanning med 45 anställda”, skriver de.

En chans att bättra sig

Ansvariga på Balderkliniken berättar att de lämnat detaljerade planer för nästkommande år och har för ambition att öppna en jourcentral. Man ser också hopp för framtiden eftersom Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutat att öka ersättningen till vårdcentralerna i Åmål och Strömstad, berättar de.

”Detta ger goda förutsättningar för det kontinuerliga kvalitetsarbetet alla måste bedriva samt att höja tillgängligheten ytterligare. Äntligen finns förutsättningar för att ge åmålsborna jämlik vård i förhållande till grannkommunerna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet