Ulrik Hammar (L) menar att det inte finns några vårdalternativ kvar i Åmål om man stänger Balderkliniken. Därför skjuter man i stället till mer pengar och hoppas på förbättring. Foto: TT/Västra Götalandsregionen

Ansvarig politiker efter rapporten: Vi kommer inte stänga vårdcentralen i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Trots de allvarliga brister som påtalas i tjänstemännens rapport om tillståndet på Balderkliniken i Åmål är det inte aktuellt att stänga vårdcentralen, enligt ansvarig politiker.
– Stänger vi omedelbart tar vi ju bort all vård från Åmålsborna, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

På torsdag ska den starkt kritiska rapporten om Balderkliniken överlämnas till politikerna i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Men redan nu har man bestämt sig för att det inte blir någon stängning av Åmåls enda vårdcentral, trots bristerna.

– Rapporten visar på allvarliga brister. Men vi är inte beredda att stänga verksamheten omedelbart, eftersom det får konsekvensen att det inte finns någon backup för Åmålsborna att få vård, säger nämndens ordförande Ulrik Hammar (L).

Mer pengar ska skjutas till från regionen

Rapportens kritik mot Balderkliniken är hård, och den största kritiken går ut på att det inte är patientsäkert att besöka vårdcentralen. Utav 258 granskade journaler bedömdes över 63 procent brista i patientsäkerhet. Bland annat hade patienter behandlats av obehöriga läkare utan att få veta om det.

– Bristerna måste naturligtvis åtgärdas. Det är ingenting man kan låta passera. Men det föranleder inte en omedelbar stängning, i alla fall inte nu, säger Ulrik Hammar.

Redan i somras bestämde regionen att skjuta till pengar till vårdcentralerna i Åmål och Strömstad, för att de lättare ska kunna rekrytera personal. Dessa pengar kommer betalas ut under nästa år och man hoppas att det tillskjutna kapitalet ska användas till att åtgärda bristerna inom verksamheten.

– Man har redan inlett ett förbättringsarbete. Och vi tycker att de ska få chansen att visa att de kan göra det fullt ut, säger Ulrik Hammar.

Förbättringsarbete påbörjat

Kritik har riktats mot kliniken redan tidigare, bland annat i flera beslut från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), anmälningar till Västra Götalandsregionens Patientnämnd samt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) nationella patientenkät 2017 som påvisade upprepade brister i Balderklinikens medicinska verksamhet.

– Det är först i och med den här fördjupade granskningen som omfattningen av de här bristerna har kommit i dagen. Det är först nu vi har det svart på vitt. Men man har påbörjat ett förbättringsarbete och vi är beredda att låta dem visa att man kan göra det fullt ut.

På vilket sätt kommer ni markera mot vårdcentralen att det här behöver förbättras?

– Vi tar emot rapporten och sedan får det bli någon form av politisk hantering av detta. Den exakta formuleringen är inte klar. Men de kommer få begränsad tid på sig att visa att man har adekvat utbildad personal och att man har ett förändrat arbetssätt. Det blir en kort period som de får på sig att visa detta, med de nya ekonomiska förutsättningarna som träder i kraft från och med årsskiftet, säger Ulrik Hammar.

Kan inte stå utan vård

Under torsdagen ska tjänstemännen presentera rapporten för nämndens politiker under en så kallad informationspunkt. Men politikerna har redan bestämt att det inte blir någon stängning.

– Det finns inga alternativ som kan tillgodose Åmålbornas rättmätiga behov av primärvård. Det är därför vi inte kan stänga nu, säger Ulrik Hammar.

Ser du att ni politiker har ett ansvar för att de boende i Åmål ska få patientsäker vård?

– Vi har ett ansvar för att de ska få vård överhuvudtaget. Det här beslutet är inte så lätt. Stänger vi omedelbart tar vi ju bort all vård från Åmålsborna. Och det är faktiskt mycket som fungerar också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter