Till vänster den nu nedlagda Balderkliniken. Till höger Helén Eliasson, (S), oppositionsråd VG-regionen. Foto: SVT / VG-regionen

Haverikommission tillsätts efter vårdkaos i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Balderkliniken ledde till att Åmål en kort period stod utan vårdcentral. Nu tillsätter regionen en extern granskning av de beslut som fattades.

– Det är viktigt för framtiden. Det som hände i Åmål får aldrig upprepas, säger oppositionsråd Helén Eliasson (S), i ett pressmeddelande.

Under några dagar i april i år hängde 12 000 patienters möjlighet till primärvård i Åmål i luften.

Den privata vårdcentralen Balderkliniken hade då varit under lupp i flera månader, efter att regionen upptäckt allvarliga brister i verksamheten.

Vårdcentralen i Åmål

I början av april fattade Västra Götalandsregionen beslutet att med omedelbar verkan säga upp kontraktet med vårdcentralen. Istället skulle den privata aktören Medpro Clinic ta över.

Men driften kom inte igång förrän efter några dagar, och i efterhand kan man konstatera att Åmålsborna stod helt utan vårdgivare 10-11 april.

(S) krävde haverikommission

Efter den akuta stängningen krävde Socialdemokraterna i regionen att en haverikommissionen skulle tillsättas. Nu blir detta verklighet, efter att även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstat för förslaget i regionstyrelsen.

– Det handlar dels om att utkräva ansvar för vad som skett, dels att se till att något liknande aldrig mer inträffar. Människors rätt till en god vård får inte vara en handelsvara, säger Helén Eliasson (S), i ett pressmeddelande.

”En överreaktion”

Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, har tidigare uttryckt att han tycker att kravet på en extern utredning är en överreaktion.

– Vi har redan gett en arbetsgrupp ett uppdrag att ta fram ett nytt regelverk som ska syfta till att hantera liknande situationer, har Jonas Andersson tidigare sagt i en intervju med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet