Foto: SVT

Åmåls enda vårdcentral kan stängas

Uppdaterad
Publicerad

Åmåls enda vårdcentral riskerar att stängas efter en regional kontroll. Kontrollen visade på stora brister, bland annat att över 63 procent av de granskade journalerna visade sig brista i patientsäkerhet.

Efter en längre tids problem på flera områden på Balderkliniken i Åmål fick norra hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att göra en fördjupad kontroll av vårdcentralen.

Kontrollen har utmynnat i en rapport som på torsdag ska redogöras för politikerna i norra hälso- och sjukvårdsnämnden, som får fatta beslut om Åmåls enda vårdcentrals öde. Och rapportförfattarna är stenhårda i sin kritik.

– Vi rekommenderar att avtalet sägs upp, för vi anser att den här vården är så pass patientosäker så att den bör inte får fortsätta, säger Ulla Berggren, ansvarig handläggare för rapporten.

Det är alltså inte patientsäkert för människor att söka vård på Balders vårdcentral?

– Nej. Det finns en fara för patienterna. Det är bedömningsfel och brister i både behandling och rutiner.

Stor kritik sedan tidigare

Kliniken har redan tidigare fått kritik från IVO för att bland annat låtit läkare utan behörighet behandla ovetande patienter. Även regionen har vid sina löpande kontroller funnit missförhållanden som inte har åtgärdats, och det har kommit in anmälningar till  Västra Götalandsregionens Patientnämnd från patienter som varit missnöjda med vård de fått på Balderkliniken.

Vid den fördjupade kontrollen har fyra allmänspecialister gått igenom 258 patientjournaler och har samstämmigt bedömt att de innehåller stora brister i medicinsk kvalitet, kompetens och dokumentation.

– Framförallt är det brister i patientsäkerheten och i kompetensen på läkarsidan, säger Ulla Berggren.

63,6 procent av de journaler som har granskats bedöms brista i patientsäkerhet. I 54,3 procent av journalerna visar granskningen att riktlinjer, rekommendationer, vetenskap och beprövad erfarenhet inte har följts.

Läkare utan kompetens

Patienterna har i upprepade fall träffat läkare som saknar formell och reell kompetens och vårdcentralen har haft svårt att rekrytera och behålla läkare med kompetens. Istället har personer utan formell behörighet att utöva läkaryrket fått utföra läkaruppgifter utan handledning, står det i rapporten.

Enligt rapportförfattarna kan dessa missförhållanden leda till att allvarliga sjukdomstillstånd inte upptäcks eller behandlas i tid, att kroniska sjukdomar på lång sikt ger allvarliga komplikationer, samt att patienter med komplexa sjukdomstillstånd som äter olika läkemedel löper en stor risk för över- och felbehandling.

Hur allvarliga är dessa brister?

– Det är allvarliga brister. Så allvarliga att vi rekommenderar att man ska upphöra med avtalet, säger Ulla Berggren.

Vårdcentralen ser inte problemen

Foto: SVT

2016 ökade antalet patienter kraftigt till den privata vårdcentralen, då den regionala stängde ner sin verksamhet, bland annat på grund av svårigheter att rekrytera läkare.

Regionen har haft överseende med vissa brister i verksamheten på grund av den stora tillströmningen av patienter, kan man läsa i rapporten. Bland annat har vårdcentralen fått dispens från uppdraget gällande kvälls- och helgöppen mottagning, och man uppfyller inte kravet enligt avtal gällande jouruppdraget.

Enligt Ulla Berggren har man löpande fört samtal med vårdcentralen om bristerna. Men responsen och villighet till förändring och förbättring har varit liten enligt handläggaren.

– De  är av en annan åsikt än vi. Det är ett bekymmer, för ska man kunna förändra och förbättra måste man ju se problemet. Vi uppfattar inte att de ser problemen fullt ut, säger hon.

Åmåls enda vårdcentral

Sedan den regionala vårdcentralen stängde 2016 är Balderkliniken den enda vårdcentralen i Åmål, vilket innebär att Åmålborna blir utan vårdcentral ifall politikerna följer tjänstemännens rekommendation och stänger kliniken.

– Det är förstås ett bekymmer. Det finns vårdcentraler i närheten, men i Åmål är det här den enda vårdcentralen. Men det är hälso- sjukvårdsstyrelsen som ansvarar för den frågan, säger Ulla Berggren.

SVT har sökt ansvariga för Balderklinken i Åmål som har gett ett skriftligt svar. Där skriver de bland annat att koncernkontorets rapport innehåller många fel och mycket av det som tas fram tillhör det förflutna. Enligt vårdcentralen har en av prövningarna varit perioden efter att Närhälsan i Åmål lade ner. De berättar vidare att man då fick ta emot runt 6 000 patienter på 60 dagars varsel, utan att ha haft patientjournaler på dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet