Margareta Fredriksson (L) är vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Balderkliniken i Åmål säljs

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Åmål kommer från och med april att drivas av en ny privat vårdgivare. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden godkände under torsdagen försäljningen.

Balderkliniken som driver vårdcentralen idag kritiserades hårt i slutet av förra året och fick då tre månader på sig att komma till rätta med bristerna.

I stället vill Balderklinikens ägare nu sälja, och för att göra det måste Västra Götalandsregionen godkänna en kontraktsöverlåtelse, vilket man alltså gjorde i dag. Från och med 1 april blir det därmed Medpro clinic group som driver vårdcentralen i Åmål.

Vårdcentralen i Åmål

– Vi var en helt enig nämnd som godkände detta idag, säger Margareta Fredriksson (L), vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Trots att Balderkliniken visat på stora förbättringar så var det klart att de inte skulle nå ända fram inom den tid de fått på sig.

Stora brister i journalföringen

Den hårda kritiken mot vårdcentralen kom efter en fördjupad granskning. Fyra allmänspecialister hade för regionens räkning gått igenom i 258 patientjournaler, och de bedömde samstämmigt att journalerna innehöll stora brister i medicinsk kvalitet, kompetens och dokumentation.

Svårt att behålla personal

Klinikens verksamhetschef, Diego Bergheim, sa då till SVT Nyheter Väst att många av bristerna berodde på att det är svårt att behålla läkare i Åmål.

– Vi tror att Medpro clinic har bättre förutsättningar att klara det här uppdraget, säger Margareta Fredriksson (L). De driver redan fyra vårdcentraler i området och har ett utvecklat kontaktnät. Vi hoppas verkligen att Åmålsborna ska få en bra vårdcentral framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet