I Järpås mellan Vara och Lidköping översvämmades bland annat en cykelbana. Foto: Torbjörn Axelsson

Åmål och Vara hårt drabbade av översvämningar efter regnoväder

Uppdaterad
Publicerad

Områden kring både Vara och Åmål har drabbats av lördagens regnväder. Ungefär 150 larm om översvämningar kom i Åmål med omnejd.

– Det var ett fruktansvärt skyfall som kom, vi har haft en hektisk natt, säger Fredrik Aronsson, insatsledare på räddningstjänsten i Åmål.

Åmål ligger i ett av de områden som under lördagskvällen drabbades värst av kraftiga skyfall, och vid 18-tiden på kvällen började larmsamtal strömma in till räddningstjänsten. Framfärallt är det villor som drabbats, men även vissa flerfamiljshus.

– Det är källare som har blivit fulla med vatten och det trycker även inifrån från dagvattenbrunnarna inne i husen, säger Fredrik Aronsson.

”Mättat i backen”

På söndagsförmiddagen hade vädret klarnat upp, men räddningstjänsten räknar med att få fortsätta sitt arbete under dagen.

– Det lär väl rinna på igen, det är ganska mättat i backen efter regnet under sommaren, säger Fredrik Aronsson.

Vara tätort drabbad

Ytterligare ett stråk mellan Vara och Lidköping har drabbats av ett stort antal översvämningar. Bilden ovan visar en översvämmad cykelbana i Järpås.

– Vi har fått cirka 140 påringningar att det har varit vatten i fastigheter. Inne i Vara tätort har det varit en hel del, säger Johannes Svensson, vakthavande räddningschef, Räddningstjänsten Skaraborg.

Även bland annat Torslanda i Göteborg, Tjörn och Öckerö har drabbats av översvämningar i källare under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.