Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nya regnväder på väg in” – hör SVT:s meteorolog om kommande dygn. Foto: SVT

Stora regnmängder och skyfall på sina håll under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hade stormen Hans bedarrat innan SMHI utfärdade nya vädervarningar. Under lördagen fick Skara lika mycket regn som det brukar falla under en månad. I värmländska Årjäng har en bil kört ned i ett slukhål och en person förts till sjukhus.

Ovädret drar nu vidare norrut, med varningar för skyfallsliknande regn över bland annat Gävle, Falun och Sundsvall.

Lördagsnatten gav mest nederbörd i västra Sverige. Hällum, Skara och Skövde i Västergötland fick under gårdagen cirka 70 millimeter regn, det mesta på tre timmar.

– Det är lika mycket som det brukar regna under en hel månad, säger Viktor Bergman, meterolog på SMHI.

Blomskog i Värmland har haft en dygnsnederbörd på drygt 100 millimeter, varav kom 37 på en timme. Mycket nederbörd fick även Vinga på Västkusten, småländska Ljungby och Älvdalen i Dalarna.

Slukhål och avstängda vägar

På en liten grusväg i värmländska Årjäng uppstod ett slukhål och 06.24 larmades räddningstjänsten dit då en bil kört ned i hålet. En person har förts till sjukhus med ambulans.

Vägar i länet har stängts av efter att vägen spolats bort av vattenmassorna och på andra håll har jord rasat ned på vägbanan, meddelar Trafikverket. Flera länsvägar i Värmland är på söndagsmorgonen avstängda på grund av översvämningar, skriver NWT.

Många människor har fått sina källare översvämmade, uppger räddningstjänsten. Även i Dalsland har det kommit in över 150 anmälningar om översvämningar, rapporterar P4 Väst.

Under dagen fortsätter det att regna. Med något försvagad intensitet, enligt SVT:s meteorolog Ebba Mårtensson.

Gula och orange varningar för skyfallsliknande regn och risk för översvämmade sjöar och vattendrag har utfärdats för Svealand, sydligaste Norrland, norra Hälsingland, östra delen av Jämtlands län, norra Dalarna samt Västernorrland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Håkan Wikström är på plats i de regndrabbade områdena, hör honom i klippet. Foto: SVT

”Kör inte mot Oslo”

Även Norge har drabbats av stora mängder regn, främst Olso med flera avstängda vägar och översvämningar i bostäder som följd. Det rapporterar VG.

– På grund av skyfall och stora mängder vatten råder vi trafikanter att undvika att köra mot Oslo centrum under morgonen, skriver Vegtrafikksentralen Øst på X, tidigare Twitter.

Framåt måndagskvällen väntas ett regn från Finland dra in över Västerbottenskusten och Tornedalen, enligt SMHI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädervarningarna – gul, orange och röd Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Gul, orange och röd – det här betyder vädervarningarna

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.