Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören Jan-Erik Samuelsson om frustrationen i Åmål efter att SJ ställt in ett av morgontågen. Foto: SVT

Åmål oroas över inställt morgontåg: ”Många är upprörda”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lokförare har skapat problem i Åmål. Där upprörs både kommun, arbetsgivare och pendlare över att SJ har ställt in ett av de viktiga morgontågen.

– Många är upprörda. Man får svårare att ta sig till sitt arbete, säger Åmåls kommundirektör Jan-Erik Samuelsson.

Tåget som ställts in avgår vanligtvis från Göteborg 05:14 och kör sedan via bland annat Trollhättan och Åmål för att sedan stanna i Karlstad. Enligt kommunen är det en viktig avgång som många arbetspendlare använder.

I december började SJ ställa in avgången eftersom det finns för få lokförare. Nästa tåg är framme två timmar senare. Förhoppningen är att köra tåget i mars men det beror på hur personalsituationen ser ut.

SJ: ”Otroligt olyckligt”

Tåget har ersatts med bussar men de tar längre tid att åka.

– Det är otroligt olyckligt att vi behöver ställa in den. Men hur jag än vrider och vänder på det så har jag en förarbrist som påverkar den här avgången, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

Hoppas köra i mars

Att istället ställa in ett tåg som går mitt på dagen är inte ett alternativ eftersom det är under rusningstid som lokförarbristen är som störst.

– Hela branschen skriker efter förare. Vi har startat egna förarutbildningar och försöker att både återrekrytera och rekrytera nya, säger Martin Drakenberg.

I Åmål finns det ju bara två norrgående morgontåg och nu tar ni bort det ena. Kunde ni inte valt en annan linje?

– Ja, det är få avgångar generellt på linjen vilket innebär att reduceringar får konsekvens. Men jag kan inte ställa in någon annan då vi saknar personal för just den avgången.

I videon kan du se kommundirektören Jan-Erik Samuelsson berätta om hur det inställda tåget skapar problem i Åmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.