Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Pendlaren Ebru om inställda tåget till Åmål: ”Fick lite panik”

Uppdaterad
Publicerad

En av alla pendlare som drabbats av det inställda morgontåget mellan Göteborg och Karlstad är Ebru Pettersson. Hon bor i Trollhättan men arbetar på industriföretaget Dana i Åmål.

– Det är lite tråkigt. Man byter rutiner och när man kommer till kontoret är alla redan igång, säger hon.

I vanliga fall brukar Ebru Pettersson ta tåget som är framme i Åmål kvart i sju för att sedan börja sin arbetsdag klockan sju. Men när SJ ställt in avgången på grund av lokförarbrist så får hon istället starta sin arbetsdag hemma för att ta nästa tåg som är framme två timmar senare.

Företaget Dana där Ebru arbetar, tillverkar idag kardanaxlar, en komponent som bland annat används till lastbilar. Flera av deras medarbetare pendlar söderifrån med tåget som ställts in.

Rekrytering påverkas

Företaget håller även på att bygga en elmotorfabrik som på sikt väntas ge upp emot hundra nya jobb till Åmål. Men när potentiella kandidater till de nya jobben undersöker möjligheterna att pendla till Åmål har det hänt att de klivit ur ansökningsprocessen.

Tror du att de hade agerat annorlunda om den inställda tågavgången funnits tillgänglig?

– Ja, jag tror att i vart fall några av dem hade velat vara kvar i ansökningsprocesserna, säger Robert Boffey, fabrikschef och vice vd för Dana.

I videon ser du Ebru Pettersson berätta om hur hon påverkas av det inställda tåget. Du hör även Robert Boffey om hur företaget påverkas.

Tåget har varit inställt sedan december och enligt SJ hoppas man kunna köra det i mars igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.