S är överlägset största partiet, på andra plats kommer SD Foto: Press

Åmål starkaste S-fästet i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

I Åmål har Socialdemokraterna fått 44,3 procent och i år är det tredje valet som de blir överlägset största partiet i kommunen.

I åtta år har Socialdemokraterna tillsammans med Miljö- och Vänsterpartiet styrt Åmål och så förblir det i fyra år till. 

– Det är jätteroligt. Nu gäller det verkligen att vara ödmjuk och ta sig an de uppgifter som väntar, säger socialdemokraten Michael Karlsson som är kommunstyrelsens ordförande i Åmål.

Åmål

Varför är ni så starka just i Åmål?

– Vi vill tro att vi är förankrade i Åmål och driver en politik som befolkningen känner igen sig i. Vi har haft en medveten strategi att allt ska vara lokalt anspelat och det har fungerat bra, säger han.

Centerpartiet tappar mest

Det parti som tappar väldigt mycket är Centerpartiet (C) som flyttar ner från andra största partiet till fjärde och tappar 7,1 procentenheter.

– Det är inte alls roligt, säger Kjell Kasa, fd ledamot i kommunfullmäktige för Centerpartiet.

Det parti som ökar mest är Sverigedemokraterna som har ökat från 4,3 till 14, 6 och är andra största partiet. Enligt Kjell Kasa (C) beror deras nedgång bland annat på SD:s framgångar i kommunen.

– Det verkar som att det finns något slags missnöje och folk röstar på SD trots att de är nya och inte har gjort särskilt mycket, säger han.

”Ingen kommunförening och ingen vallista”

Sverigedemokraternas första namn på kommunfullmäktige i Åmål Ove Kaje menar däremot att stödet för SD alltid har funnits i Åmål men att de inte var lika organiserade som andra stora partier i kommunen.

– Vi hade ingen kommunförening och ingen namnlista heller tidigare. Man kunde endast rösta på partiet, men så är det inte längre och det har gett resultat, säger han.

Vad betyder de 14,6 procenten för er?

– I praktiken betyder det ingenting för att majoriteten är rödgrön och det är de som styr men symboliskt betyder det jättemycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åmål

Mer i ämnet