Han tog bort politikernas gräddfil

Uppdaterad
Publicerad

Varje kommun kan själv bestämma reglerna för politikernas pensioner. Trots det har många kommuner generösa villkor. Åmål är en av få kommuner som skärpt reglerna.

Ingen pension till politikerna före 60 års ålder och yngre får ett begränsat avgångsvederlag. Det räcker, anser man i Åmål.

På Åmåls kommun håller man just nu på att se över sin ekonomi och kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) tror att de skärpta reglerna för politikernas pensionsavtal är en nödvändighet för deras egen trovärdighet.

SVT granskar politikers pensioner

– Kommunen går just nu igenom ett besparingsbeting och då är vi tvingade att se över precis allt. Ska jag som kommunstyrelsens ordförande vara trovärdig måste jag börja där jag själv står. Därför förändrade vi politikerpensionen, säger han.

Det vanliga i dag är att politikerna kan få pension från 50 års ålder.

– De kommer ju mer i nivå med oss kommuninvånare i det här fallet, och det kanske bidrar till att man känner ett större förtroende för dem, säger Åmålsbon Rune Nilsson till Västnytt.

Det finns klara skäl till att Åmål ändrade sina regler för något år sedan. Ett exempel är kommunalrådet som avgick 1988, alltså för 24 år sedan – och som fortfarande i dag får pensionspengar från Åmåls kommun. Han är företagare och har ännu inte fyllt 65 år.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Michael Karlsson är nöjd med de ändrade reglerna. 

– Det är ju ingen annan på arbetsmarknaden som har den förutsättningen att kunna gå så tidigt i pension, varför ska då jag ha det, säger han.

Han jämför med diskussionen om att i framtiden ha en pensionsålder på 75 år i Sverige. Och trots att politiker i andra kommuner ofta har möjlighet att pensionera sig efter 50 år, vill han inte ha det så i sin kommun.

Och Åmålsbon Åsa Mohlin håller med.

– Vi är en liten kommun med ganska dåliga skatteintäkter så jag tror det sticker i ögonen om de skulle kunna gå med full pension vid 50, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet