Amanda Ahlin med sin häst Yabato Foto: SVT

Amanda blev offer för hästsadel-ligan: ”Inte lätt att skydda sig”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stall i området Skaraborg har drabbats av inbrott där tjuvar stulit sadlar, träns och annan värdefull utrustning. I ett stall i Väring utanför Skövde var det ingen som märkte när ligan slog till på natten.

– Då finns det ändå folk som bor 20 meter från stallet, säger drabbade hästägaren Amanda Ahlin.

Det var en helt vanlig julimorgon när Amanda Ahlin skulle gå ner till stallet och titta till hästarna. Men hon förstod ganska snabbt när hon väl gick in genom stalldörren, att allt inte stod rätt till.

– Någon hade brutit upp sadelkammaren med en kofot och tagit flera sadlar, säger hon.

Det skulle visa sig att hästägarna i stallet i Väring strax utanför Skövde drabbats av liknande sadelstölder som flera andra stall i området, och det under loppet av bara några dagar.

I inbrottet blev Amanda Ahlin av med fem av de totalt sju sadlar som stals från stallet.

– Sammanlagt var de värda omkring 40 000 kr, säger hon.

Svårt hitta nya sadlar

Amanda Ahlin berättar att polisen från början gett sken av att stölderna troligen inte skulle kunna gå att lösa och förundersökningen lades ner i brist på bevis, så när de tre männen häktades i november misstänkta för bland annat stölder av hennes sadlar, var hon lättad och lite överraskad.

– Vi kommer ju aldrig att få tillbaka våra sadlar, men vi trodde ju aldrig polisen skulle komma så långt, säger hon. 

Hör Amanda berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.