Yunuz Yilmaz, utredningsledare på polisen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tre åtalas för omfattande sadelstölder i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas tre personer för omfattande sadelstölder som ägt rum från Bergslagen ner till Skåne. De greps i Skillingaryd och utredningen har skett vid polisen i Skaraborg.

– Vi tror att de har varit verksamma sedan 2017, säger polisens utredningsledare Yunuz Yilmaz.

Åtalet väcks under fredagen vid Skaraborgs tingsrätt. Fem utredare och en analytiker har arbetat i tre månader med ärendet, bland annat med teknisk analys av mobiltelefoner och annan bevisning. Dessutom har det hållits omkring 130 förhör.

Utredningen omfattar 1 400 sidor och gäller sadelstölder som skett under maj till november 2020. Värdet på det som stulits är över en miljon kronor. Men polisen tror att de misstänkta gärningsmännen varit verksamma sedan 2017.

Nekar till brott

Polisen har hittat mängder med bilder på hästsadlar i de misstänktas telefoner. Men trots det har polisen inte lyckats hitta någon av de stulna sadlarna. En sadel hittades i skogen av en målsägare en tid efter ett inbrott.

Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas ur landet vid en fällande dom.

– Jag kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff eftersom det handlar om många gärningar och systematisk brottslighet, säger åklagare Jenny Karlsson.

Männen nekar till brott.

Hör polisens utredningsledare berätta mer i klippet

Här ska de misstänkta brotten skett

– Grov stöld vid tre tillfällen under perioden den 27 maj 2020 till den 30 maj 2020 i Degerfors, Kristinehamn och Gullspångs kommun

– Grov stöld vid sju tillfällen under perioden den 9 juni 2020 till den 19 juni 2020 i Karlstad och Karlskoga kommun

– Grov stöld vid åtta tillfällen under perioden den 20 juli 2020 till den 30 juli 2020 i Skövde och Töreboda kommun

– Grov stöld vid sex tillfällen under perioden den 11 augusti 2020 till den 20 augusti 2020 i Ulricehamn, Borås och Falköping kommun

– Grov stöld vid fem tillfällen under perioden den 20 september 2020 till den 25 september 2020 i Tranemo, Jönköping och Herrljunga kommun

– Grov stöld vid fyra tillfällen under perioden den 12 oktober 2020 till den 16 oktober 2020 i Simrishamn och Höör kommun

– Stöld vid ett tillfälle någon gång under perioden den 1 september 2020 till den 4 november 2020 i Skillingaryd, Vaggeryds kommun eller på annan plats i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.