Ambassadör: ”lägg ned åtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella påtryckningar mot åklagare efter skandalen i Volvo ocean race.

Det var den 22 juni som en av seglarna i tävlingen hamnade i bråk med två ordningsvakter i en bar i Frihamnen. Den 36-årige mannen påstås ha gjort våldsamt motstånd när han skulle avlägsnas, han ska bland annat ha bitit en vakt i tummen. Mannen har åtalats misstänkt för våld mot tjänsteman.

Händelsen har nu fått mannens hemlands ambassadör i Sverige att höra av sig till åklagare Elisabeth Trouvé med uppmaningen att lägga ned åtalet, skriver Göteborgs-posten. Ambassadören skriver att hans landsman är en elitidrottsman med en strålande professionell karriär som aldrig tidigare misskött sig vid någon internationell tävling och uppmanar åklagaren att lägga ned åtalet.

VOR misstänkt

”Aldrig sett något liknande”

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg, som har tagit över sedan Trouvé gått på semester, är det anmärkningsvärt att en ambassadör lägger sig i på det här viset.

–Nu jobbar inte jag med internationella ärenden, men under mina 15 år har jag inte varit med om något liknande, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Ambassadören skriver vidare att säkerhetspersonalen använt sig av oproportionerligt våld mot seglaren utifrån de uppgifter han fått. Ambassadören har inte bara hört av sig skriftligt utan har även ringt och framfört sina synpunkter.

– Jag sa att det råder förundersökningssekretess, men att han kan få ta del av materialet när det blir offentligt. Jag tittar på det som finns i ärendet och jag låter mig inte påverkas på något sätt., säger Ulrika Åberg.

Inledningsvis var ytterligare en seglare misstänkt men förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VOR misstänkt

Mer i ämnet