Arkivbild. Foto: TT

Ambulanschefen om covid-19: ”Det är en lömsk sjukdom”

Publicerad

Ambulanserna i Storgöteborg gör just nu runt 150 utryckningar varje dygn och ungefär hälfen av dem handlar om misstänkt Covid-19. Än så länge räcker resurserna till och först i maj väntas antalet corona-utryckningar gå ner, enligt sjukvårdens prognoser för den närmsta tiden.

Ambulanserna i Storgöteborg gör cirka 150 utryckningar varje dygn, och minst ett 70-tal av dem handlar om misstänkt Covid-19. Det räcker att man har ett av fyra typiska symptom, feber, hosta, halsont eller andningssvårigheter, för att utryckningen ska hanteras som misstänkt Covid-19.

– Det är en lömsk sjukdom, med milda symptom som snabbt kan förändras och förvärras, säger Leif Persson, chef över ambulanserna i stor-Göteborg.

Coronaviruset i Västsverige

Bra överblick

Enligt honom har man haft en bra överblick på utvecklingen på hur smittan sprider sig i Göteborgsområdet. De prognoser som presenterats av kunniga inom sjukvården på Sahlgrenskas universitetsssjukhus har sedan blivit verklighet. Så bilden för hur kurvan ska gå de närmsta veckorna är tydlig.

– Platåtfasen kommer säkerligen vara över hela april månad, sen kommer den möjligtvis sakta av och gå neråt under maj månad, säger Leif Persson.

Många frågetecken kvarstår

En viktig lärdom i arbetet har varit att hans anställda kan läsa av de patienter som de åker ut till på ett helt annat sätt idag jämfört med hur det var i början av virusspridningen. Samtidigt kvarstår många frågetecken 

– Det är ett långsamt förlopp, som kan börja milt, men där patienten snabbt kan bli försämrad. Det är en lömsk sjukdom, den beter sig annorlunda än andra sjukdomar, konstaterar Leif Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet