I klippet berättar Leo om händelsen där hans svårt sjuke vän dog innan ambulansen kom till platsen. Foto: SVT

Ambulansen i Göteborg dröjde över en timme – Leos vän dog

Publicerad

När Leo Ylitalo hittade sin vän svårt sjuk ringde han direkt efter ambulans. Men trots att han uppgav att vännen kräktes blod och höll på att kvävas dröjde det nästan en och en halv timme innan ambulansen anlände till lägenheten, som ligger bara femton minuter från centrala Göteborg.

Hör Leo berätta om händelsen i klippet ovan.

Leos vän var endast 51 år gammal när han avled av covid-19 i mars i år. Han dog hemma, medan Leo gång på gång försökte få en ambulans att komma. 

– Han kvävdes mycket smärtsamt till döds, berättar Leo som sammanlagt pratade med larmcentralen tre gånger.

I det första samtalet med sjukvårdens larmcentral i Västra Götaland uppger Leo att hans vän har svårt att andas, att han inte orkar hålla uppe huvudet och att han inte kan stå på sina ben.

Trots detta får han prioritet 2 av larmoperatören, det vill säga inte akut.

Hostade blod

Efter fyrtio minuter ringer Leo igen. Då har hans vän börjat kräkas upp blod.

– Jag sa var i helvete är ni?! De svarade att de är på väg. Det tog en timme och tjugo minuter för dem att komma. Då var min vän död, berättar Leo.

Chefsläkarens svar

Per Gyllén, chefsläkare på Regionhälsan säger att det är möjligt att Leos vän hade kunnat överleva om ambulansen kommit snabbare.

– I den här händelsen har vi brustit, säger han.

Händelsen är Lex Maria anmäld.

Här kan du se ett längre svar från Regionhälsan om varför ambulansen dröjde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.