Ambulanspersonal hårt drabbade av stress – nu ska fler än tusen utbildas i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

– Ambulanspersonal löper en signifikant högre risk att drabbas av högt blodtryck, depression och andra problem, konstaterar Kåre Karlsson, ambulanssjuksköterska i Skövde, som doktorerat i ämnet.

Nu ska över tusen anställda inom ambulansen och räddningstjänsten utbildas i att hantera den stress som forskning visar att all ambulanspersonal drabbas av, oavsett erfarenhet eller om de märker det själva.

Kåre Karlsson följde 4 531 anställda inom ambulansen under flera år och jämförde dessa med andra grupper som var matchade till ålder, kön, utbildningsnivå, inkomst och bostadsregion. Totalt ingick 13 543 personer i undersökningen.

Hjärtfrekvensen ökade

Han mätte också rent fysiskt vad som händer med ambulanspersonal som rycker ut på ett prio 1-larm. Den ena studien visade att ambulanspersonalens hjärtfrekvens ökade med i genomsnitt 70 procent vid utryckning och detta oavsett vad de gjorde före larmet. I en annan studie med ett lite annat upplägg visade en ökning av hjärtfrekvensen med 35 procent. Ökningen var lika, oavsett utbildningsnivå, erfarenhet eller kön.

Kåres studier antyder också att larm om hjärtinfarkt, stroke, barn och trafikolyckor förefaller ge mer utslag av stresshormoner än andra uppdrag.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.