Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skedde ett mord inne i stan”. Hör Anneli Wikberg, ambulanssjuksköterska, berätta om första gången hon ryckte ut på en allvarlig händelse. Foto: Anna Adersjö/SVT

Ambulanspersonalens stress: Anneli tog hand om en döende medan gärningsmannen stod bredvid

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjuksköterskan Anneli Wikberg i Göteborg är en av dem som nu delar med sig av svåra upplevelser i jobbet med kollegor i Västra Götaland, för att på så sätt försöka minska stressen i jobbet. Hon hamnade själv mitt i ett mordfall.

– Vi var första ambulans på plats, där hjärt- och lungräddning pågick av polis, säger Anneli Wikberg.

Hör henne berätta om den situationen i klippet ovan.

Personal inom ambulans och räddningstjänst ska utbildas för att förebygga stressjukdomar.

En doktorsavhandling gjord av Kåre Karlsson vid ambulanssjukvården i Skaraborg visar att ambulanspersonal får kraftigt förhöjd puls och högre värden av stresshormoner vid utryckning. Det leder i förlängningen till följdsjukdomar, som högt blodtryck med ökad risk för hjärtinfarkt och depression.

– Man tror nog att man ska vara den här hjälten som klarar av alla situationer och ”jag ska inte bli ledsen och jag ska inte sova dåligt”, säger Anneli Wikberg som menar att det hade varit värdefullt att få prata om det här med erfarna kolleger när hon var ny i jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.