Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Johanna Sander och folkhälsostrategen Erika Till visa hur det går till när man röstar hemma. Foto: SVT

Här hjälper ambulerande röstmottagare till med röstningen

Uppdaterad
Publicerad

Om man vill rösta i valet men kan inte ta sig till någon vallokal – utan behöver hjälp. Hur går man till väga?

SVT Nyheter har hittat en del av svaret i Svenljunga – här börjar nu ambulerande röstmottagare att åka runt för att samla in röster från dessa väljare.

På onsdagen drar förtidsröstningen i gång – och i Svenljunga börjar samtidigt ambulerande röstmottagare att åka runt för att samla in röster från väljare som inte kan ta sig till vallokalen på grund av ålder, sjukdom eller någon funktionsvariation.

– Det viktigaste är att alla ska kunna delta i valet på lika villkor. Det är en demokratisk rättighet vi har, säger Johanna Sander, kommunikationsstrateg i Svenljunga kommun.

Valet 2022 Väst

”Mycket glädje”

Tjänsten har pågått i kommunen i flera år. Den börjar i samband med att förtidsröstningen drar igång och håller på fram till valdagen.

– Det verkligen uppskattat när vi kommer hem till en person. Det är oftast högtidligt tillfälle. Man har klätt upp sig och det är mycket glädje i det, säger Johanna Sander.

Se Johanna Sander och folkhälsostrategen Erika Till visa hur det går till när man röstar hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet