Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Inget logiskt skäl att bygga här” – så säger Anders Leimalm om det södra slussförslaget i Trollhättan som kan tvinga honom att lämna sitt hus. Foto: SVT

Anders Leimalms hus kan rivas när ny slussled ska byggas i Trollhättan

Publicerad

Århundradets infrastrukturprojekt – så har den nya slussleden i Trollhättan kallats. Efter flera års utredning finns nu två alternativa dragningar, och för Anders Leimalm är det skarpt läge. Han kan tvingas lämna sitt hus om myndigheterna satsar på den så kallade ”korridor syd.”

Starta klippet för att se de två slussförslagen i Trollhättan – varav det går genom Anders Leimalms tomt.

Regeringen beslutade för tre år sedan att nya slussar skulle byggas i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet för att säkra fartygstrafiken. De slussar som finns i dag anses vara uttjänta år 2030, därför börjar det bli bråttom.

Och i Trollhättan blåser det upp till strid om vilka sträckning de nya slussarna ska byggas. Trafikverket och Sjöfartsverket har landat i två sträckningar, båda skulle förändra bilden av Trollhättan för alltid.

Åkerlund (S): ”Får vackert lyssna”

Vid ett av förslagen, det södra alternativet, skulle flera bostäder behöva rivas. En av de som drabbas vid detta alternativ är Anders Leimalm, boende i området sedan 40 år tillbaka. Han står inför att huset kan tvångsinlösas om myndigheterna landar i förslaget ”korridor syd”.

Myndigheterna har tidigare sagt att man inte kan bygga nya slussar i befintlig kanal eftersom det skulle innebära ett stopp för sjötrafiken under flera år.

Men kommunalrådet Paul Åkerlund (S) menar ändå att det förslaget borde utredas ytterligare.

– Man får vackert lyssna på oss, annars får man inget startbesked, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer