I bland annat Halland har man gjort en annan bedömning än Västra Götalandsregionen. Där har häktets sjukvårdspersonal vaccinerats. Foto: TT

Här har vårdpersonal på häktet fått förtur för vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götaland ger inte förtur för vaccin till kriminalvårdens sjukvårdspersonal. I Region Halland gör man en annan bedömning.

– Sjuksköterskorna på anstalten har erbjudits vaccin som vårdnära personal, skriver Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör.

Sjukvårdspersonal ska arbeta långvarigt nära personer i riskgrupp för att få vaccin i fas två, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men vad detta innebär gör regionerna olika tolkningar av.

I Halland har kommunens ”vårdnära” personal fått vaccin i fas ett och två och övrig vårdpersonal i fas två. Här ingår alltså sjukvårdspersonal inom kriminalvården, menar region Halland.

Coronapandemin

Olika bedömning

Västra Götalandsregionen har valt att inte prioritera kriminalvårdens sjukvårdspersonal för vaccin. Men enligt Vårdförbundet har de flesta andra regioner redan gett vaccin till den här gruppen.

Så här skriver Anna E Olsson, presschef för Vårdförbundet, i ett mail.

”Nu har jag kollat runt med kollegor inom förbundet och /.../ det är sannolikt bara region Västra Götaland som inte prioriterar att vaccinera vaccinerande sjuksköterskor inom kriminalvården – vi har inte hört från andra kriminalvårdsanställda i andra regioner att det skulle vara så på andra ställen”.

Även den anställda sjukvårdspersonalen på Kriminalvårdsanstalten Kumla, i Örebro län, har fått vaccin.

– De är vaccinerade för länge sen, de fick före de intagna, säger Jacques Mwepu, kriminalvårdschef.

”Personalen inte en prioriterad grupp”

Sandra Winkler, fackombud för Vårdförbundet och sjuksköterska på häktet i Göteborg, uppger att kollegor i bland annat Skåne, Örebro och Gävleborg har fått vaccin.

– Vi följer de rekommendationer som ligger från Folhälsomyndigheten, där är inte personalen en prioriterad grupp. Däremot de intagna, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

Folkhälsomyndighetens prioritering för vaccin

Syftet med Folkhälsomyndighetens rekommendation om prioritering av vaccination är att de som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och död ska vaccineras först. Därför prioriteras de äldsta först, följt av andra riskgrupper för covid-19. Syftet med att vaccinera personalgrupper i fas 1 och fas 2 är att ge ett förstärkt skydd till dessa riskgrupper.

Enligt prioriteringsordningen ska personal som arbetar nära riskgrupper i fas 1 och fas 2 under längre tidsperioder ges vaccination. Ytterligare vägledning i hur personalgrupperna ska avgränsas är viktig då olika tolkningar har gjorts.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccination av personalgrupper inom fas 2 fokuserar på medarbetare inom somatisk slutenvård som har stor risk att föra virus vidare till riskgruppspersoner (65 år och äldre) inom fas 1 och 2

Detta avser LSS-personal och annan personal som på daglig basis deltar i omvårdnad (eller motsvarande grad av tät, långvarig kontakt) av personer med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom. Vaccinering av övriga medarbetare inom vård och omsorg har inte ansetts påverka risken för att de med hög risk för allvarlig sjukdom ska smittas och dessa har därför inte ingått i prioriteringen.

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet