Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att personalen som vaccinerar de intagna borde bli vaccinerade först är självklart, menar Sandra Winkler, sjuksköterska vid häktet i Göteborg och fackombud. Här förklarar hon varför, och får svar på kritiken från Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare. Foto: SVT

Sjuksköterskor på häktet i Göteborg vaccinerar intagna – men får inte själva vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor vid häktet i Göteborg reagerar starkt på att de nu ska börja vaccinera de intagna – men inte själva har fått vaccin först. Så ser det även ut för sjukvårdspersonal vid häkten och anstalter i resten av regionen.  

– Jag tycker inte det är rättvist, säger Sandra Winkler, sjuksköterska och fackombud.  

I klippet ovan kan du höra hur Sandra Winkler motiverar varför de borde få vaccin.

Sandra Winkler har själv flera gånger vårdat intagna som varit smittade med covid-19 på häktet. Hon berättar att det förekommit minst två olika smittoutbrott på häktet i Göteborg. De intagna som har haft konstaterad covid-19 har inte flyttats till sjukhus, utan fått vara kvar i häktets lokaler.

”Viktigt att de intagna blir vaccinerade”

Västra Götalandsregionen prioriterar inte att ge vaccinatören vaccin, förutom de som jobbar långvarigt nära någon i riskgrupp. Exempelvis på sjukvårdsavdelningar i så kallad slutenvård.  

Men ett häkte innebär ju verkligen sluten vård? 

– De ingår inte i rekommendationerna, som är somatisk slutenvård, alltså sjukhusvård. Sen är det ju jätteviktigt att de intagna blir vaccinerade. De lever tätt på varandra och har inte samma möjlighet att skydda sig som många andra, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare.

Samtidigt är ju personalen i samma lokaler och på samma ställe? 

– De är inte den prioriterade gruppen, utan det är de intagna.

Stor del av vårdpersonalen i regionen är vaccinerade

En del av vårdpersonalen som är anställda inom regionen hann få vaccin i början av våren, innan riktlinjerna ändrades (men häktets personal är anställda av Kriminalvården). Och viss personal ute på vårdcentralerna har fått överblivna doser, berättar kommunikatören Björn Johansson på Närhälsan.

– I stort sett alla som är 45 år eller äldre har fått vaccin, även en del yngre har fått på reservlista, säger han.

Sahlgrenska universitetssjukhuset uppger att cirka 13 500 av 17 500 medarbetare är vaccinerade med dos 1. Det utgör 77 procent av personalstyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet