Den 16-årige sonen hade skaffat sprit från en langare och haft fest hemma. När Christer Mattssons fick reda på det polisanmälde han langaren direkt. Men polisen i Kungälv lade ned ärendet.
– Jag blev oerhört förvånad när ärende lades ned. När det finns en utpekad gärningsman och man tar inte in och hör honom, säger Christer Mattsson till Västnytt.
Christer Mattsons förvåning är förståelig om man sätter polisens handling i relation till deras ord. Insatser gällande unga och alkohol sägs nämligen vara prioriterade.
Något som bland annat uttrycks i årligen återkommande kampanjer där man uppmanas att ringa polisen. Något som man då faktiskt kan säga att Christer Mattson gjorde.
Få domar och låga straff
– De är inget stort antal som lagförs för det här brottet, säger Even Magnusson, samordnare för ungdomsverksamheten hos Polisen i Storgöteborg. Förmodligen beror det på att Polisen inte lägger tillräcklig kraft på det här eller att det kommit in väldigt många tips.
Antalet polisanmälningar i Västra Götaland rörande olovlig försäljning av alkohol var det drygt 1 100 år 2008. Och Even Magnusson räknar med att man bara i Storgöteborg får in 500 tips om året med en topp under kampanjveckorna.
Men domarna är ytterst få. När Västnytts reporter letade hos Göteborgs tingsrätt fann han för hela 2009 bara tre stycken. Och straffen är lindriga, för det mesta blir det dagsböter.
”Ett utanpåver utan resultat
– När det är sådan skillnad mellan vad man säger och vad man gör, finns det en risk att politiker och tjänstemän tror att de här kampanjerna och prioriteringarna faktiskt efterlevs, det blir ett slags utanpåverk. Det pågår en verksamhet som inte resulterar i något. Men de ansvariga tror att det är verkningsfullt, säger Christer Mattsson.
Reporter: Lars Wiklund