Sedan den 1 september 2017 är vården inte längre tvungen att anmäla alla självmord som sker i nära anslutning till vården. Sedan dess har anmälningarna minskat med 85 procent i Sverige. Foto: Pixabay/SVT

Anmälda självmord minskar med 85 procent

Publicerad

Antalet anmälda självmord inom vården har gått ner med 85 procent på riksnivå och med 90 procent i Västra Götaland. Det visar SVT Nyheter Västs granskning. Men det beror på att vården inte längre behöver anmäla när någon tar sitt liv.

Sedan ett år tillbaka är vården inte längre skyldig att anmäla alla självmord eller självmordsförsök enligt Lex Maria. Istället anmäler vården nu endast de fall där man misstänker att en vårdskada ligger bakom.

SVT Nyheter Väst har undersökt hur de nya reglerna har påverkar hur många självmord som anmäls. Granskningen visar nu att anmälningarna har minskat med 85 procent på riksnivå och med 90 procent i Västra Götaland.

Tidigare anmäldes mellan 400-550 självmord per år, men sedan anmälningsplikten togs bort har endast 59 fall anmälts.

– Mörkertalet har alltid funnits där och det vi kan se utifrån antalet anmälningar efter att föreskrifterna reviderades är att mörkertalet har ökat, säger Jenny Telander, utredare på Folkhälsomyndigheten.

”Ett allvarligt problem”

Det var den förste september förra året som anmälningsplikten togs bort, och det utan att man ersatte det med något annat system för att följa upp självmorden.

– Konsekvenserna blir att färre självmord utreds och till följd av det får vi mindre kunskap om vad vi skulle kunna göra för att förhindra att de här dödsfallen inträffar. Och det är i sig ett allvarligt problem, säger Jenny Telander.

Orsaken till att anmälningsplikten togs bort var framförallt att självmord inte automatiskt skulle omfattas av Lex Maria, eftersom det är ett system som i vanliga fall endast används för vårdskador.

Regeringen ville också flytta ansvaret från vården till kommunerna, eftersom inte alla som tar sitt liv har haft kontakt med vårdinstanser. En annan effekt är att slopandet av anmälningskravet frigör resurser för vården.

Experter vill se nytt system

Experter som SVT Nyheter Väst har pratat med menar att det borde ha införts ett nytt system i samband med att man tog bort det gamla. 

– Den allmänna anmälningsplikten har spelat ut sin roll. I stället bör man införa djupgående analyser, så kallade händelseanalyser, av enskilda självmord i speciellt sårbara grupper, säger Jan Beskow, professor emeritus i psykiatri vid Göteborgs universitet.

Även Folkhälsomyndigheten menar att det också skulle behövas ett nytt mer omfattande system för att utreda självmord. 

– Önskvärt vore att vi kunde få till ett system där fler suicid utreds i kunskapsgenererande syfte, säger Jenny Telander.

Lex-Maria-anmälda självmord

Föreskriften om obligatorisk anmälan vid självmord infördes den 1 februari 2006 och togs bort 31 augusti 2017.  Från och med den 1 september 2017 gäller istället patientsäkerhetslagens föreskrifter om att vårdgivaren ska utreda och anmäla allvarliga händelser i vården som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

SVT har undersökt antalet anmälda självmord under perioden september-juli för att kunna jämföra perioden efter att Lex Maria-kravet togs bort med samma tidsperioder åren innan.

Antalet Lex-Maria-anmälda självmord i hela landet

Med Lex Maria-kravet:

2013-2014: 513

2014-2015: 550

2015-2016: 458

2016-2017: 400

Efter kravet togs bort:

2017-2018: 59

Antal Lex-Maria-anmälda självmord i Västra Götaland

Med Lex Maria-kravet:

2013-2014: 93

2014-2015: 98

2015-2016: 79

2016-2017: 63

Efter kravet togs bort:

2017-2018: 7

Mätperiod september-juli. Källa: Inspektionen för vård och omsorg, IVO

Till dig som har självmordstankar

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.