Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 i regionen har nästan halverats sedan mitten på januari. Foto: TT

Sjukvårdsdirektören om vaccineringen: ”Ser effekt”

Uppdaterad
Publicerad

Över 153 000 vaccindoser har delats ut till invånare i Västra Götaland. Trots att det är färre än planerat har det enligt regionen nu börjat ge effekt.  

– Vi ser ljuset i tunneln, säger Ann Söderström, hälso – och sjukvårdsdirektör.

Sedan toppen i början av januari har antalet patienter som vårdas för covid-19 minskat. På regionens sjukhus vårdas just nu 313 personer för covid-19, vilket är 239 personer färre jämfört med i början av januari då det var som mest 552 patienter. 

Även om läget är fortsatt ansträngt på regionens sjukhus, börjar det alltså sakta men säkert se ljusare ut. Enligt Ann Söderström är en av förklaringarna att vaccineringen nu börjat ge effekt. 

Coronaviruset i Västsverige

– Vi ser glädjande att sjukdomsfallen hos våra äldre minskar som en vaccineffekt och vi vet att mer vaccin är på väg. Det gör att vi ser ljuset i tunneln, sa hon under onsdagens pressträff om coronaläget i Västra Götaland.  

Risk för en tredje våg

Just nu vaccineras personer som ingår i fas ett, vilket bland annat innefattar prioriterad sjukvårdspersonal, personer som bor på äldreboenden och personer med hemsjukvård. Tanken var att komma igång med fas två under veckan, men då vaccinet dröjt har man inte kunnat vaccinera alla i fas ett ännu.

– Vi får många frågor om att vi skulle ha vaccin liggande på lager och det stämmer inte. Det råder brist på vaccin i hela landet och vi har helt enkelt inte mer vaccin att fördela, sa vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Och trots att vaccineringen enligt Ann Söderström börjat ge effekt, understryker hon att det finns en risk för en tredje våg och att det därför är viktigt att allmänheten fortsätter följa de rekommendationer som finns.

– Vi står och väger nu; ska det komma en tredje våg och hur hög ska den bli? Där har vi alla möjlighet att hjälpa till med att hålla avstånd, arbeta hemifrån, undvika situationer med trängsel och inte träffa fler människor än nödvändigt.

Smittspridningen ökar i Göteborg

Antalet patienter som vårdas för covid-19 har sedan i början av januari alltså minskat på alla sjukhus i regionen och en av förklaringarna kan vara vaccineffekter.

Men hur kurvan ser ut skiljer sig mellan de olika sjukhusen. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har det ökat något sedan ungefär två veckor tillbaka – någonting som går i linje med hur smittspridningen i regionen.

– I Göteborgsregionen har det börjat öka, vilket är oroande. Däremot ser vi att det minskar i övriga regionsdelar, sa smittskyddsläkare Leif Dotevall under pressträffen.

Se vad Leif Dotevall säger om effekten av de nya restriktionerna som infördes 17 februari i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet