Så drabbas svenskarna som bor i England av Brexit. Foto: Privat

Anna från Varnhem lever mitt i Brexit

Publicerad

Hon är väl förankrad i det brittiska samhället. Anna Carlqvist flyttade hit 2011 från Skaraborg och jobbar nu som läkare i Brighton.

– Ändå tvekar jag om jag vill bo här om det skulle bli en hård Brexit. Är det värt att stanna kvar?

Anna Carlqvist packade väskan och bokade en flygbiljett för snart tio år sedan. Sedan började studentlivet i Oxford.

– Då var det enkelt för mig. Egentligen ingen större skillnad jämfört med att plugga i Sverige. Att göra likadant efter en eventuell hård Brexit skulle inte vara möjligt. Det hade varit en krångligare och dyrare process, säger Anna Carlqvist som nu är 28 år och jobbar som läkare i Brighton. 

Trötta på Brexit

Där gör hon nu sin så kallade allmäntjänstgöring och har varit placerad på sjukhuset ett år och har ytterligare ett år kvar. Hon berättar att många är väldigt trötta på Brexit. Trots det så kommer ämnet upp med jämna mellanrum på fikarasterna. 

– Här är de flesta emot och jag bor i en region och stad där många röstade för att inte gå ur EU. Den åsikten delar jag och det känns sorgligt att se att tre år av diskussioner inte lett någon vart. Jag upplever bara att det har blivit ett mer främlingsfientligt samhälle, säger hon och berättar att hon nu funderar strategiskt om framtiden. 

Söka uppehållstillstånd

Hon drömmer om att jobba med hälsa på en global nivå. Att jobba i Afrika lockar. Men om hon vill kunna söka och få ett permanent uppehållstillstånd är det bättre att stanna kvar.

Av de 100 000 svenskar som är bosatta i Storbritannien och som måste ansöka om uppehållstillstånd om landet lämnar EU är det få som gjort det.

– Jag försöker nu att samla ihop all min dokumentation för att styrka att jag bott här sen 2011 och det är inte helt enkelt. Det är viktigt vilka försäkringar man tecknade och när man öppnade ett visst bankkonto. Då kom jag ändå som student och kan visa upp vad jag läst. 

Nyval i december

I torsdags var dagen då Storbritannien skulle ha lämnat EU. Men så blev det inte. Istället planeras nu nyval den 12 december. Anna Carlqvist är rotad i Storbritannien, men känner sig inte bekväm med vad Brexit fört med sig. 

– Jag gillar verkligen livet här och landet, men undrar om jag vill bo i ett land med dessa värderingar som har kommit nu. Jag följer med spänning vad som händer i valet framöver och om det blir en Brexit att den blir så mjuk som möjligt, säger hon som trots allt tror att hon som svensk kommer kunna röra sig fritt.

– Men jag undrar om alla britter förstår vilka konsekvenser det blir. Att resa till exempel och behöva skaffa visum för att besöka andra europeiska länder, säger hon och fortsätter med att sista ordet nog inte är sagt om Brexit än på länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.