Foto: Privat / SVT

Anna skickades hem åtta timmar efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Hon födde klockan 8:46 på morgonen på Östra sjukhuset i Göteborg. 16.21 samma dag skickades hon och barnet hem.

–Det här hade jag aldrig velat göra om, säger omföderskan Anna Sörmark till SVT Nyheter Väst.

I måndags fick Anna Sörmark och hennes man en dotter. Sally kom till världen efter en intensiv och sömnlös natt på Östra, och allt gick bra. Ändå beskriver Anna förlossningen som en chockartad upplevelse.

– Vårt tidigare barn föddes med kejsarsnitt, så för mig var detta min första förlossning. Jag var fysiskt manglad efteråt. Även emotionellt, säger hon.

Därför blev det en jobbig situation när personalen kort efter att Anna och hennes man fått en smörgås kom in i förlossningsrummet för att prata om hemgång.

– De informerade om det nya systemet med tidig hemgång, och frågade hur vi tänkte kring det, men utan att egentligen vara intresserade av svaret, kändes det som, säger Anna Sörmark.

Blev överrumplade

Anna kände inte att hon kunde säga emot.

– Vi satt som fågelholkar, utmattade. Som tur var såg nog personalen att min man inte var kapabel att köra bil, för de hämtade en madrass och erbjöd oss att sova ett par timmar.

Men klockan 16.21, knappt åtta timmar efter förlossningen, skickades de hem, med tid för telefonuppföljning och återbesök efter två dagar. Allt i enlighet med de nya riktlinjerna.

Möttes av motargument

Under telefonsamtalet med sjukhuset dagen efter beskrev Anna hur jobbigt hon tyckte att det var att behöva lämna så tidigt. Men återigen fick hon känslan av att man inte lyssnade. Istället började barnmorskan argumentera och säga att många familjer tycker det är bra att lämna tidigt.

– Jag förstår att det kan finnas de som vill lämna tidigt. Men jag förstår inte varför man inte får välja. Det är som att man nästan måste dö för bli tagen på allvar, säger Anna.

Kan ha gjort fel

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om de nya riktlinjerna för omföderskor inom Sahlgrenska som gäller sedan början av februari. I praktiken innebär de att omföderskor förlorat den valfrihet man haft vad gäller tidig hemgång. I Anna Sörmarks fall kan dock sjukhuspersonalen ha begått ett misstag.

– Om kvinnan tidigare genomgått kejsarsnitt är hon att betrakta som förstföderska och alla förstföderskor ska erbjudas en BB-plats, skriver verksamhetschef Corinne Pedroletti i en kommentar.

Läs också: Sahlgrenska svarar på förlossningskritiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.