Foto: TT

Professor kritisk till tidig hemgång från BB

Uppdaterad
Publicerad

Tidig hemgång blir vanligare på förlossningskliniker över hela landet. Men nu kommer kritik från barnläkare att man kan missa svåra sjukdomar som till exempel hjärtfel om barn skickas hem för tidigt.

I februari införde Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg nya riktlinjer för sina omföderskor. Om både barnet och mamman mår bra ska de åka hem efter sex till åtta timmar. De nya riktlinjerna har lett till att en del känt oro inför sin BB-vistelse.

LÄS MER: Nya förlossningsregler oroar omföderskor

Förlossningsvården i Väst

Sahlgrenska är långt ifrån det enda sjukhuset som uppmuntrar en tidig hemgång. Det gör flera av de större sjukhusen i landet. Men den här utvecklingen får nu kritik från Svenska neonatalföreningen, en förening för barnläkare som arbetar med för tidigt födda barn.

– Alla sjukdomar kan man inte upptäcka så tidigt som efter sex timmar. Det handlar till exempel om hjärtfel och det kan vara allvarligt. Även medfödda infektioner som inte hunnit ge symptom kan man missa, säger ordförande i neonatalföreningen, Magnus Domellöf, professor och överläkare på barnkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Jag vill säga att jag inte har sett någon data som visar på att fler dör i och med den här utvecklingen, tillägger Domellöf.

”Det är barnläkarnas önskan”

Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av de sjukhus som använder sig av hemgång efter sex timmar.

Hur har ni kommit fram till att den längden på vistelsen är bra?

– Det är barnläkarnas önskan. Men man måste också ha hunnit amma, kissa och vilat sig. Barnet skall undersökas av barnläkare och med en så kallad POX där man undersöker barnets syresätting. Där kan man fånga upp de som eventuellt har problem att anpassa sig till livet utanför. De går hem i spannet sex till tolv timmar, skriver Ann Båth, avdelningschef på förlossningen vid Akademiska sjukhuset i ett mejl till SVT Nyheter.

Professor: ”Risk för att färre ammar”

Magnus Domellöf tror att en tidig hemgång även kan leda till att färre kvinnor ammar på sikt. Amningsfrekvensen är fortfarande hög i Sverige men den har enligt Domellöf gått ner på senare tid.

– Amningen tar normalt tre dagar att komma igång med. På BB flaskmatar man ibland. En av anledningarna är att man ska kunna skicka hem barnen tidigt. Man har inte tålamod att vänta in att amningen ska börja fungera, säger Domellöf.

Ingen skickas hem mot sin vilja

Samtliga sjukhus SVT Nyheter har varit i kontakt med säger att det bara är friska omföderskor och friska barn som skickas hem tidigt. Alla uppger också att det görs en individuell prövning. Ingen skickas hem mot sin vilja.

– Är det någon som trots en normal förlossning känner sig tveksam så vill vi kunna göra individuella bedömningar. Kommer vi inte överens och kvinnan inte känner sig nöjd, finns alltid möjligheten till en BB-plats, säger verksamhetschef Corinne Pedroletti vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Akademiska sjukhuset i Uppsala använder sig även av något de kallar för ”BB på väg”. Det innebär att en barnmorska ringer upp dagen efter och erbjuder hembesök. Föräldrarna kan få hembesök upp till dag 5 efter födseln.

– Vi ser det som en förmån att få åka hem med stöd av barnmorska i hemmet. För många familjer är det ett önskemål att få åka hem, skriver Ann Båth, avdelningschef.

”Man vill spara resurser”

Nyförlösta mammor skickas hem allt tidigare. Det är en tydlig utveckling. 1973 stannade omföderskor 5,6 dagar. 2014 var siffran bara 1,5 dag. Magnus Domellöf tror att besluten att skicka hem mammor handlar om att spara resurser.

– Man har inte utgått från mamman och barnen. Man har utgått från att spara resurser. Man skulle ha vänt på det.

Tidig hemgång på stora sjukhus

Universitetssjukhuset i Linköping:

I Östergötland uppmuntras omföderskor med okomplicerade förlossningar att gå hem inom första dygnet och tidigast efter sex timmar om mamma och barn mår bra.

Akademiska sjukhuset, Uppsala:

6 timmar är lägsta gräns för alla oavsett hur många barn de har fött. I hemmet får man stöd av barnmorska vid behov. Mycket sällan skickar sjukhuset hem folk mot deras uttryckliga önskan uppger sjukhuet i ett mejl till SVT Nyheter.

Karolinska universitetssjukhuset, Solna och Huddinge:

En omföderska får gå hem efter 6 timmar då barnläkare har kontrollerat barnet. Det vanligaste är att en omföderska ligger kvar över natten, alltså i ungefär 1 dygn om inga komplikationer har tillstött.

Skånes universitetssjukhus, Malmö och Lund:

Sjukhusen har inga generella riktlinjer utan det är en individuell bedömning hur länge man stannar efter en födsel. Efter en komplicerad förlossning vårdas man på BB-avdelningen, efter en normal förlossning med frisk mamma och friskt barn kan man välja antingen att åka hem på tidig hemgång (tidigast 6 timmar efter förlossningen) eller att åka till familje-BB.

Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg:

Från och med februari 2017 ska friska kvinnor som föder friska barn genom normala förlossningar – och som fött barn tidigare  – skickas hem från Sahlgrenska efter sex till åtta timmar.

Norrlands universitetssjukhus, Umeå:

Omföderskor erbjuds stanna en natt på BB (för förstföderskor gäller två nätter).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet