Foto: TT

Regionen tillbakavisar uppgifter om nytt vaccinfusk

Uppdaterad
Publicerad

Ekot rapporterade i morse om att ytterligare personer hade kunnat gå före i kön för covid-vaccinering i Västsverige. Det skulle vara en länk avsedd för prioriterad kommunpersonal i Alingsås som delats vidare till fel personer. Men enligt regionen handlar det om anställda vid privata assistansbolag – som alltså helt korrekt fått länken. 

Det är Sveriges radio Ekot som rapporterat om detta. 

– Det är personer som bor i Lidköping som har loggat in på vår länk och kommit och vaccinerat sig i Alingsås. Som inte har någon koppling till oss överhuvudtaget, säger Anita Hedström som är förvaltningschef för vård- och omsorg i Alingsås kommun, till Ekot. 

Det är en länk från företaget VaccinDirekt som nu har delats, enligt Ekot.  

– Vi har inte uppfattat att vår länk har spridits till obehöriga, säger Karin Fröberg, områdeschef hos VaccinDirekt för Skåne och Västra Götaland. 

Ett privat assistansbolag

Och enligt regionen har detta inte heller skett. Istället handlar det om anställda vid ett privat assistansbolag som fått tillgång till en länk via sin arbetsgivare. De anställda kan välja var de vill vaccinera sig i tolv olika kommuner, och någon eller några av dem har då valt att boka in sig i Alingsås. 

– Det blir lätt missförstånd här att det är fusk och fiffel men det är det ju inte. Det här är ju faktiskt omsorgspersonal som bokat sig via en länk som de fått av sin arbetsgivare, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.  

De här personerna tillhör fas ett och fick alltså vaccin korrekt? 

– De tillhör fas två som det ser ut nu. Men vi är fortfarande i januari när detta ska ha hänt. Och då ville vi släppa på så många som möjligt. 

Åkt till annan kommun

De kommuner som var klara med fas ett valde alltså att även låta personer i fas två boka in sig. Men då kunde de välja att vaccinera sig i en kommun som fortfarande var i fas ett, enligt Rygge. 

– De personerna har inte på något sätt fuskat, de har använt länken och valt ort var de vill vaccinera sig. De har inte gjort fel, säger Kristine Rygge.

– Man hade inte kommit så långt i fas ett som man tänkte när man skickade länken, så man har därför fått gå tillbaka och boka av de som varit inbokade från fas två.

Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter under dagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet