Hittills har 70 procent vaccinerats med två doser på äldreboenden, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det är ett gott betyg för att överenskommelsen mellan regering och regioner fungerar, enligt Lena Hallengren. Foto: TT

Hallengren: Felvaccinerare får inte pengar

Uppdaterad
Publicerad

Regioner som inte vaccinerar äldre först riskerar att förlora ersättning från regeringen.

– Man får inte betalt om man inte följer prioritetsordningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndighetens prioritetsordning innebär enkelt uttryckt att de äldsta och mest sköra ska vaccineras först eftersom de löper större risk att drabbas av svår covid-19.

Ändå har rapporter kommit om enskilda och chefer som har vaccinerats, trots att de inte hör till dem som ska få sprutan i den första vaccineringsfasen. I Region Stockholm har vårdpersonal prioriterats, och därmed har en mindre andel äldre vaccinerats där än i andra regioner.

Inte betalt

Frågan får socialministern att höja ett varningens finger. Regioner får nämligen pengar för varje vaccindos på premissen att de också följer Folkhälsomyndighetens prioritering, enligt överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– I grund och botten kan det betyda att man inte får betalt för de doserna, säger Lena Hallengren om vaccinationer som frångår prioriteringsordningen.

Även aktörer som vaccinerar på uppdrag av regionerna kan straffas om de frångår prioriteringen, vilket Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR, klargjorde tidigare i år.

Det kan vara avtalsbrott om man har ett avtal med regionen, har hon sagt till TT.

Men än så länge har alla regioner sitt på det torra, enligt Hallengren, trots en del regioners kreativitet vad gäller vaccinationsordningen.

– Det är inte aktuellt att någon region i dag förlorar ersättning för de vaccinationer som har utförts, säger hon.

70 procent

Hittills har 70 procent vaccinerats med två doser på äldreboenden, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det är ett gott betyg för att överenskommelsen mellan regering och regioner fungerar, enligt Lena Hallengren.

– Generellt är min uppfattning att den följs mycket väl. Det är därför vi har en så hög täckningsgrad på våra särskilda boenden. Men det förtar naturligtvis inte den upprördhet och irritation som skapas när det uppmärksammas att enskilda går före prioritetsordningen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet