I klippet berättar regionen varför personer som gått före i kön ska få dos två före riskpersoner. Foto: TT

Friska som gått före i kön får dos två – före gamla och sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Chefer och andra som gått före i vaccinationskön har orsakat intensiv debatt.

Nu kan SVT Nyheter Väst berätta att de som gått före i kön i Västra Götaland får sin andra dos – på bekostnad av personer i riskgrupp.

I klippet berättar regionen varför personer som gått före i kön ska få dos två före personer i riskgrupp. Du hör också professor Ingmar Skoogs kritik mot regionen.

De som gått förbi kön har varit bland annat chefer och personal inom vården som fått doser som annars hade gått till spillo. Men också privatpersoner som gått före via en länk avsedd för vårdpersonal.

Coronaviruset i Västsverige

Nu kan SVT berätta att Västra Götalandsregionen beslutat att dessa ännu en gång får gå före i kön, när det kommer till den andra dosen vaccin.

Ännu har inte alla i fas ett, den högst prioriterade gruppen, vaccinerats. I denna finns människor som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.

Så sent som på onsdagen sa regionen att vaccinationsprocessen drar ut på tiden på grund av vaccinbrist.

Inte aktuellt att flytta dem som gått före

Enligt regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge är det inte aktuellt att flytta dem som gått före i kön längre bak.

En andra dos ska enligt rekommendationerna ges fyra veckor efter dos ett, och det är vad regionen planerat för. Oavsett om man tillhör de mest prioriterade eller de som gått före.

Tegnell: Kan vänta i tolv veckor

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan man vänta upp till tolv veckor med dos två för dem som inte tillhör en prioriterad grupp.

– Det bör man ha med sig i bakhuvudet när man bestämmer hur man ska göra här, säger Tegnell.

Han påpekar också att detta är ett faktum som är väl känt inom vården.

Samordnare Kristine Rygge vet inte om tre månader hade räckt för att hinna vaccinera de prioriterade grupperna först.

– Det beror på hur många som gått förbi kön och det har vi ingen översikt över. Så det är svårt att göra en separat planering för den gruppen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet