Privatpersoner i Västra Götaland har fått vaccin avsedd för vårdpersonal. Foto: TT

Länkar för vaccinering spreds – fel personer fick vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Privatpersoner i Västra Götaland har fått vaccin avsett för vårdpersonal, genom att använda en vidarebefordrad länk. Svea Vaccin som är ett av de företag som utför vaccineringen kontrollerar inte var personen är anställd.

Det är GP som avslöjar att fusk med vaccin har kunnat ske.

Vd:n på Svea Vaccin bekräftar för tidningen att kliniken inte kontrollerar var patienterna är anställda.

– Nej, det gör vi inte. Vi får ett uppdrag (av VGR, reds. anm), vi diskuterar det och sen har vi veckomöten där vi går igenom alla detaljer. Sedan får vi vaccinet och vår personal tar över och vaccinerar enligt anvisning, säger Ridha Hadfi, till GP.

På frågan om det inte är företagets ansvar att rätt personer vaccineras, svarar Hadfi ”inga kommentarer”. SVT Nyheter Väst har ännu inte lyckats nå någon på Svea Vaccin som vill uttala sig.

Har fått listor

Det är sju olika företag som regionen har upphandlat för vaccinering i fas ett. Där ingår bland annat kommunal personal som arbetar på äldreboenden.

Ett av företagen har flera mottagningar i Göteborgsområdet. Där har privatpersoner kunnat vaccinera sig. Vaccinationerna kunde göras genom att patienten registrerade sig via en webblänk som ursprungligen var riktad till vårdpersonal, men som spridits bland privatpersoner.

Flera av de andra företagen uppger för SVT Nyheter Väst att de har fått listor över vilka som ska vaccineras.

– När personer kommer till oss för att få vaccin kontrollerar vi att de finns med på listan och kollar också ID, säger Sara Dannborg på Doktor 24.

Chefer på plats

När det gäller företaget Vaccina har chefer till och med varit fysiskt närvarande för att kontrollera att rätt anställda får vaccinet.

– Nu efter de nya uppgifterna som framkommit så kommer vi förstärka den här kontrollen med någon form av identifikationshandling som visar att du tillhör rätt anställningsgrupp, säger Pontus Kressner, vd på Vaccina.

”Det byggde på tillit”

– I anbudsunderlaget står det att man avser fullt ansvar för vaccineringen och då har vi menat att det innebär att vaccinatören ska se till att rätt person vaccineras, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare för Västra Götalandsregionen.

– Det byggde på tillit och förtroende, vi ville inte ha onödig administration. Men vi ser nu att länken kan missbrukas, det är jättetrist.

Nu kommer rutinerna för alla sju företagen att ändras och alla ska kunna visa upp tjänste-ID eller löneutdrag för att få vaccin, uppger Kristine Rygge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet