– Att göra detta utan att varsko oss som sköter samlingarna är så okänsligt. Jag förstår inte hur man kan göra så här, säger Tom Roffey. Foto: SVT

Anrika muséet rivs – för parkeringsplatser

Publicerad

Sjukhusmuseet och en av äldsta byggnaderna inne på sjukhusområdet i Lidköping ska rivas. I stället blir det parkeringsplatser.

– Jag förstår inte hur man kan göra så här, säger Tom Roffey, som frivilligt engagerat sig i muséet.

Dom har haft många guidade visningar av gamla föremål som sparats från sjukhuset. Att det gamla huset ska rivas gör Nita Carlsson och Tom Roffey besvikna. De är sköterska och läkare som jobbat på sjukhuset och har frivilligt engagerat sig i muséet.

– Jag blev helt förtvivlad och kan inte förstå hur en mark- och miljödomstol kan säga att en handfull parkeringsplatser är viktigare än en historisk byggnad som snart fyller hundra år, säger Tom Roffey.

”Det är väldigt synd”

Fastighetsägaren Västfastigheter som är regionens bolag ansökte förra året om tillåtelse att riva huset. Men politikerna i Lidköpings kommun sa nej eftersom de tycker att byggnaden har ett stort historiskt och kulturellt värde. Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen som i veckan gav klartecken för rivning.

– Jag tycker det är väldigt synd, men ser chanserna att få ett annat beslut i högre instans som mycket små. Så vi kommer därför inte att överklaga, säger Poul Rask (S) som är miljö- och byggnämndens ordförande.

På Västfastigheter välkomnar man beslutet.

– Det blir ett välkommet tillskott av viktiga parkeringsplatser. Att huset är gammalt har jag inga kommentarer till, säger Lars Janson som är fastighetsdirektör.

”Är så okänsligt”

Efter rivning av sjukhusmuseet kommer det alltså istället att bli parkeringsplatser och en vändzon. När Nita Carlsson och Tom Roffey kom till muséet i veckan var det redan tömt och de över 4000 föremålen flyttade.

– Att göra detta utan att varsko oss som sköter samlingarna är så okänsligt. Jag förstår inte hur man kan göra så här, säger Tom Roffey.

Eva Sundström är ställföreträdande sjukhuschef på Skaraborgs sjukhus och att man tömt byggnaden kommenterar hon så här.

– Vi har inget uppdrag att sköta ett museum och när det nu ska rivas har vi flyttat sakerna till ett garage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.