Obs! Restaurangen på bilden har ej med artikeln att göra. Foto: TT

Anställd vid Göteborgs stad tog 14 000 kronor från funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltaren var ansvarig för ekonomin åt 26 personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Men 14 000 kronor av brukarnas pengar användes istället för att gå på restaurang och göra privata matköp. Nu har Göteborgs stad sagt upp personen och polisanmält händelsen.

Mannen har arbetat många år på Göteborgs stads förvaltarenhet. Det var kollegor som upptäckte att något var fel i mitten av förra veckan.

– Vi kunde se att han använt pengar och våra arbetsmetoder på ett felaktigt sätt. Vi har kontaktat några av brukarna för några inköp och fått veta att det inte stämmer överens med att de har fått det som inhandlats, säger Cecilia Netzén, chef för förvaltarenheten.

Totalt har man upptäckt att 14 000 kronor använts på ett felaktigt sätt, men man har hittills bara granskat juli månad.

– Jag är rädd att det ska växa. Vi vet inte omfattningen av det här ännu.

”Lever i en mardröm”

Mannen sades upp i veckan, och har erkänt händelserna, enligt Göteborgs stad. Men han har inte velat svara på några frågor. Igår polisanmäldes mannen för förskingring.

– Vi lever i en mardröm, alla inblandade. Det är sorgligt för alla brukare som har varit eller kan ha varit utsatta, och för all annan personal här på enheten, säger Cecilia Netzén.

Totalt har förvaltaren haft ansvar för 26 personers ekonomi. Det handlar om människor med olika psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar, ibland kombinerat med missbruk eller annan problematik. Det berättar Gunnar Johnsson, verksamhetschef på Göteborgs stads överförmyndarverksamhet, som ansvarar för att utse förvaltare och gode män.

– Vi har kontaktat alla 26 och informerat om det här. De har också fått nya tillfälliga ställföreträdare.

Överförmyndarverksamheten ska nu skärpa sina interna kontroller, men hur är inte klart ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.